Művésze a mobilfotónak
A hét arca

Művésze a mobilfotónak

A szalagavatójának próbáin dőlt el minden, amikor az osztálytáncot betanító, egyébként Microsoft Mobile halasi fotós nagykövete, Detkó Dávid megmutatta neki a készülékét. Ekkor kezdett el mélyebben érdeklődni a mobiltelefonos fényképezés iránt. Maga sem gondolta volna, hogy fotóira felfigyelnek, beválogatják egy versenybe, ahol végül is jelentős szavazataránnyal nyert. A halasi tekós diák, Gazsó Endre most már azt mondja, ha a jövőben ezen az úton lesz számára lehetőség, akkor mindenképpen élni kíván vele.

 
 
 
 
 
- Mikortól jött be az életedbe a fényképezés?

- 2014 májusában kaptam meg azt a telefont, amivel a mai napig fényképezek. Ekkor kezdődött el a fotós „pályafutásom”, bár már előtte is érdekelt a fényképezés. Akkor még nem is sejtettem, hogy mit lehet kihozni egy telefon kamerájából, milyen lehetőségeket is rejt magában.

- Rendes géppel is fotóztál, vagy csak mobillal?

- Igen, használtam rendes fényképezőgépet, de azt kirándulások, utazások, nyaralások alkalmával, az emlékek megörökítésére, akárcsak egy átlagember. Nagyon jól esik a régi emlékek felidézése fényképekkel és akkor még ez volt a fotózásom lényege. Ezek a képek akkor még nem a nagyközönség elé, hanem csak a családi albumba kerültek.

- Emlékszel arra, hogy mi volt az első, amit megörökítettél?

- A Lumia 1020-as készülékkel elsőként egy olyan dolgot fényképeztem, amit már sok helyen láttam telefonos fotósoktól. Ez nekem is tetszett, ami nem más, mint egy emberi szem makró képe, azaz rendkívül közeli ábrázolása.

- Mikor jött nálad ez a Lumia őrület?

- 2013 szeptemberében, az akkori osztályom a szalagavató táncot betanító tanárnak Detkó Dávidot, az akkori Nokia (mára már Microsoft Mobile) fotós nagykövetét választotta, akiről abban az időben még magam sem tudtam, hogy fotózással is foglalkozik. Akkor derült minderre fény, mikor Dávid megmutatta saját Lumia 1020-as telefonját nekünk és kiderült, hogy ez egy 41 megapixeles szenzorral ellátott készülék.

- Rögtön rákattantál?

- Dávid fotóit nézve tudatosult bennem, hogy némi kreativitással mennyi mindent ki lehet hozni egy mobiltelefonból, fényképezés terén. Ekkor döntöttem el, hogy mindenképp egy Lumia lesz a következő telefonom.

- Dáviddal azóta is tartod a kapcsolatot?

-  Persze.  Többet akkor kezdünk el beszélgetni a fotózásról, mikor megkaptam a Lumia 1020 készülékem. Ekkor kezdett el tanítgatni, jó tanácsokkal látott el, és kritikáival előrébb lendített a fotózásban. Dáviddal a mai napig tartjuk a kapcsolatot, beszélgetünk fotózásról, és immáron egy fotós csoport zsűrizésében is részt veszünk közösen.

- Most milyen telód van?
- Jelenleg egy Lumia 1020-as és egy Lumia 1320-as telefonom van. Fotózásra kizárólag csak a 1020-as készüléket használom, hétköznapi telefon gyanánt pedig a Lumia 1320-as készülék teljesít szolgálatot, a Lumia 1020 akkumulátorának megóvása érdekében. A fotózás segítése érdekében vannak különböző kiegészítőim, mint például Camera Grip, makró-, széles látószögű-, halszem lencse, és tripdok (állványok).

- A hétköznapi ember azt gondolná, hogy mobillal a legegyszerűbb fotózni. Te is osztod ezt a nézeted?

- Azt talán elmondhatjuk, hogy egyszerűbbnek egyszerűbb kezelni egy mobiltelefon kameráját, hiszen nem áll rendelkezésünkre annyi idegen kifejezés, paraméter, mint egy profi DSLR gépnél.

- Nekem ebből az jön le, hogy kevesebb a lehetőséged is, nem?

- Nem tudunk annyi beállítást alkalmazni a fotózás során, így abból kell kihoznunk a maximumot, amit kézhez kapunk. Itt hozzá kell tenni, hogy a Lumia készülékek ebben is élen járnak a mobilok között, hiszen náluk áll a legtöbb beállítási lehetőség a rendelkezésünkre.

- Milyen körülmények között készültek és mennyi idő alatt a képeid?

- A körülmények mindig változóak. Van, hogy csak le kell fényképezni valamit és előre biztosra vehetjük, hogy jól mutat.  Olyan is van, hogy száz képből egy talán jól sikerül, ha szerencsénk van. Így nem lehet meghatározni, hogy mennyi időbe is telik egy jónak mondható kép elkészítése.

- Van utómunka is?

- A megörökítést a feldolgozás követi, hiszen a Lumia 1020 képes teljesen tömörítetlen, nyers képek készítésére, amely igen nagy előny. Itt tudok állítani utólag még néhány paramétert, amellyel finomíthatom, tökéletesíthetem a képet.

- Hogyan fedezted fel ezt a pályázatot, ahol végül is első lettél?

- Mivel erre a versenyre a Connects válogatja be a versenyzőket, így erről én egész addig nem is tudtam, amíg meg nem hirdették egyből a szavazást. Végeredményben, Dávid értesített engem, mivel ő napi rendszerességgel látogatja ezt az oldalt. Ő bukkant rá először, hogy én is benne vagyok abban az ötben, akik részt vesznek a 2015. januári „Vote now for the greatest Lumia Instagramer of the Month” szavazásos versenyen, egy weboldalon. Szavazni lehetett a képeimre. Itt szeretném még egyszer megragadni az alkalmat, hogy köszönetet mondjak minden rám szavazónak nektek, kedves ismerőseim és ismeretlenek, akiknek köszönhetően sikerült elérnem ezt az eredményt!

- Van-e álmod a fotózással kapcsolatban, vagy marad hobbi?

- Konkrét álmaim nincsenek ezzel kapcsolatban. Egyelőre folyamatosan töltöm fel a képeket, és hobbi szintjén űzöm tovább, ezt a számomra kellemes időtöltést. Természetesen, amint olyan lehetőség adódik, hogy komolyabbra fordul a dolog a fotózással kapcsolatban, megragadom lehetőségeket.

- Mit csinálsz akkor, amikor nem fényképezel?
- Jelenleg a Tekóban vagyok, CAD CAM informatikus szakképzésen, így a fotózás mellett tanulok, valamint rendszeresen járok konditerembe, ha időm engedi.
Jáger Levente

Még több cikk

Életműdíjas doktornő

Életműdíjas doktornő

Példa az élete

Példa az élete

A kihívások viszik előre

A kihívások viszik előre

Élveztem minden pillanatot!

Élveztem minden pillanatot!