„Az álmaim léteznek”
A hét arca

„Az álmaim léteznek”

Tanít és alkot. Ez, amit valaha megfogalmazott és mára elért. A kunfehértói Csesznák Verka illusztrálta a Lapibaba oviba megy című, májusban megjelent mesekönyvet. Verkával és a kötettel a hétvégi Főtérnyitó Fesztiválon közelebbről is megismerkedhetnek az érdeklődők.

- Családi összefogással készült az a mesekönyv, mely Lapibaba oviba megy címmel jelent meg a napokban. Kérem, foglalja össze dióhéjban a történetet, melyet illusztrált.

A történet főhőse Lapi, egy lapos rongybaba, akit Borika, egy hároméves kislány kap a nagymamájától ajándékba a születésnapjára. Ketten együtt élik meg a háromévesek mindennapi kalandjait az álmodozáson, játékon, betegségen át egészen az óvoda kapujáig. A könyv teljes szövegét és a történeteket nagybátyám, Csesznák András álmodta és alkotta meg. Teljesen hétköznapi eseményeket ír le a könyv, de a humoros és vicces kis apróságok miatt válik nagyon szerethetővé és kedvessé. Egy egész család története, mert minden fontos szereplő végül megjelenik benne. Akinek gyereke van, vagy csak emlékszik a saját gyermekkorára, biztosan sok emléket tud felidézni a könyv történetei által.

- Milyen technikával készültek alkotásai?

Az illusztrációk akvarellfestékkel készültek, akvarell papírra. Először halványan megrajzoltam mindent ceruzával, végül a képek hangulatát és plasztikusságát adta meg a festék. Ez egy nagyon érzékeny technika, mert javításra nincsen lehetőség és minden kis rezzenés örökre a papíron marad.

- Vannak már megvalósult álmai. Miről álmodozik még?

Az én legnagyobb szakmai álmaim valóban léteznek már, a mindennapjaim részei. Tanítok és alkotok, ez minden, amit valaha megfogalmaztam és elértem mára. Persze az ember szeretné bebiztosítani magának, hogy ez így is maradhasson, de nem látok én sem a jövőbe. Szeretném, ha hoszszú életem végéig kitartana ez az áldásos állapot és minden napomat valami új megalkotása koronázná meg. Rengeteg technika van, amivel dolgozom (kerámia, textil, grafika, festés…), de remélem, hogy a jövő hoz még lehetőséget egyebek kipróbálására is, mint például a tűzzománc, az ötvösség vagy az üvegművesség, de lehet, hogy sokat akarok és egy életbe ez már nem fér majd bele.

verka02

- Részt vesz a halasi Főtérnyitó Fesztiválon. Mivel készül a helyi közönségnek?

Igazából saját munkákat csak nagyon korlátozott mennyiségben tudok vinni, mert általában ezek rendelésre készülnek. 

- Sajnálom is, hogy egy-egy vásár vagy bemutató alkalmával nem tudok megjelenni, mert nincsen lehetőségem a rendelések mellé pluszkészletet készíteni. De a könyvvel ott leszek, és remélem, sokaknak boldogság lesz megvásárolni egy- egy példányt belőle, mert a gyerekek imádják, szép és igényes munka lett nagyon komoly szakmai szempontok figyelembevételével. Szeretnék beszélgetni, válaszolni a kérdésekre és látni a reakciókat. Fontos a visszajelzés, mert szeretnénk még folytatni Lapi és Borika történetét. Sőt, legközelebb kifejezetten kisfiúknak kedvezünk, hogy senki ne érezzen hiányt otthon, este elalvásnál.

Pál László