A kihívások viszik előre
A hét arca

A kihívások viszik előre

Czombos József Kiskunhalason tanult és kezdett el fodrászként dolgozni 2005-ben. Folyamatosan kereste a lehetőségeket, tanfolyamokon vett részt, csiszolta és tökéletesítette szakmai tudását. Ha úgy érezte, hogy eljött az ideje, váltott és változtatott. Mindig vonzotta az új kihívás. Az ambíció és a lelkesedés társaként a siker is megérkezett. Czombos József lett az American Crew All Star Chellenge 2016 harmadik helyezettje Budapesten.

- Kiskunhalason indult a pályád.

- Bálint Misi bácsi volt a mesterem és Szombati Sziszi, két remek fodrász Kiskunhalason. Misi bácsinál a férfi hajvágás alapjait még a régi, old scool iskola szerint kaptuk meg. Azt nevelte belénk, ami egy, másfél éve visszajött divatba. A minél tisztább, klasszikus formák, a minél precízebb hajvágás a cél.

- Milyen útravalót kaptál mestereidtől?

- Misi bácsitól egy üveg pálinkát, Sziszitől egy üveg rumot (nevet). Komolyra fordítva a szót, keményen fogtak nagyon. Kitartásra neveltek erős kézzel.

- Életedben meghatározó váltások voltak egy-kétévente, majd 2013-ban úgy döntöttél, hogy Budapestre költözöl. Mi volt az elsődleges elvárás önmagaddal szemben?

- Nem volt elvárás. Meg akartam újulni, kihívásokra vágytam. Az újdonság motivál, lendületet ad. Azokat a lépcsőfokokat, amiket meg akartam tenni, nagyrészt megtettem.

- Jelenleg Budapest belvárosában, a Piano Hair szalonban fogadod a vendégeidet. Mondhatjuk, hogy megtaláltad a helyed?

- Erős, jó szakmai közegben vagyok és közben emberileg is egy baráti társaság jött létre.

- Van hangulata a szalonnak.

- Igen, de ezt csak akkor látod, tapasztalod, ha itt vagy, bejössz, akkor érzed. Hozzátartozik a mindennapjaimhoz, hogy ezt a hangulatot meg kell teremteni. Nem tudom, hogy ezt be lehet-e kategorizálni. Van egy kicsit klubos, kicsit szabadabb feelingje.

- Régi és új találkozása. Egyszerre hagyományos hajszalon és modern.

- Gyakorlatilag ennyi. Hangulatot keltenek a régi képek, a melegebb textúrák, a zongora. A szalon stílusa Bubrik Marci nevéhez köthető.

czombi05

- Indultál az American Crew férfi fodrászversenyen és az előkelő harmadik helyet szerezted meg a magyarországi döntőben. Milyen kihívást jelentett ez számodra?

- Az American Crew All Star Chellenge egy férfi hajápolási márka saját versenye. Van szellemisége, nagyon erős kialakult stílusirányzata. Amit már mondtam: letisztult, precíz, általában inkább jól fésült. Viszont van egy újító vonala is, mégpedig az, hogy a régi klasszikus formákat hogyan lehet felfrissíteni, hogyan lehet a mai közegbe belehelyezni úgy, hogy az eredeti legyen.

czombi07

Fontos az is, hogy a modellnek mi áll jól. Körülbelül 50 fotó érkezett az American Crew pályázatára. Ebből létrehoztak egy 24-es csoportot, amit publikáltak a facebookon. Az elbírálásban nemzetközi zsűri is részt vett. Én a szintén kiskunhalasi Tóth Gergővel indultam. A 24-et később a legjobb 8-ig csökkentették. Ez utóbbi pályamunkák kerültek az élő döntőbe. Fontos tudni, hogy ott már nem ismertük a modelleket. Sorsolás útján ott, a helyszínen dőlt el el, ki kit kap.

czombi03

Én Danival dolgoztam. Nagyon hosszú haja volt és ebből nem elég 40 perc egy versenynyertes jó frizura elkészítésére. Remélem azonban, hogy a rendelkezésre álló időből kihoztam a maximumot. A zsűri szerint igen. Nekem volt terem dolgozni ebből a hajból. Gyanítom, ezt értékelték úgy, hogy befértem a dobogóra harmadikként.

czombi02

- Ösztönzést adott a bronzérem újabb megmérettetéseken való részvételre?

- Jövőre megint elindulok a Crew-versenyen. Lesz még egy másik internetes pályázat, amin szintén részt akarok venni a partnercégem, a JOICO rendezésében. Az a szalonmunkát versenyezteti meg fotók révén hónapról hónapra.

czombi06

- Idén 30 éves leszel. Ilyenkor mérleget von az ember, honnan indult, hol tart, hová készül. Gondolkodtál már rajta?

- Szerintem jó az irány, amit követek, vagy amin már vagyok. Még 30 előtt meglesz a 11. évfordulóm a szakmában. Anno Vörös Ritiéknél kezdtem, akitől szintén nagyon sokat lehetett tanulni, sokat köszönhetek neki. Akkoriban a Wellával voltunk leszerződve és az ő hatására jártam el budapesti tanfolyamokra. Nyilván ez motivált. Így indult ez a történet. Most már a fővárosban vagyok. Azt gondolom, hogy nem nagyon akarok ennél többet. Erős szakmaisággal bírunk szerintem. Tizenegy év után ez egy jó lépcsőfok, ami továbbiak megtételére ösztönöz. A motiváció meg a fejlődés iránti vágy még bennem van. Az, hogy 30 leszek, nem azt jelenti, hogy lehúztam a rolót. Dolgozom, dolgozunk tovább. A Crew-verseny inspirációt adott.

czombi01

- Beköszöntött a tavasz, lekerül a sapka a fejekről. Milyen frizura a trendi idén a nőknek és a férfiaknak?

- A hölgyeknél a színátmenetes melírozási technika megy. Cél, hogy minél természetesebb és lágyabb legyen a frizura. Férfiaknál tartják magukat a klasszikus formák arcszőrzettel kiegészítve: szakállal, bajusszal.

Pál László

Fotó: Varga Zsolt (American Crew), Halász Jácint

Még több cikk

Példa az élete

Példa az élete

A KNKSE-től a Ferencvárosig

A KNKSE-től a Ferencvárosig

„Megfogott a világűr”

„Megfogott a világűr”