Külterületi világítást szeretnének
Gazdaság

Külterületi világítást szeretnének

Némi segítséget vinnének a tanyás térségekbe. Halas is bejelentkezik a Földművelésügyi Minisztérium tanyafejlesztési programjára. A cél a tanyák és a tanyás térségek megőrzése, valamint fejlesztése. A kiterjedt tanyavilággal rendelkező Halas két pályázattal is próbálkozik.

 

A tanyás térségekből az utak állapota mellett a legtöbb panasz a közvilágítás hiányára érkezik. A világítás hiánya különösen a téli hamar sötétedős időszakban okoz gondot. A képviselőtestület hozzájárulásával szigetszerű külterületi közvilágítás kialakítására jelentkezik a város. A legforgalmasabb helyekre például buszmegállókba és bekötőutakhoz szeretnének ilyen világítást – nyilatkozta Farkas Dániel alpolgármester.

buszmeg 01

A külterületi világításra maximum 5 millió forintot lehet kérni 10 százalékos önerő biztosításával. Még nem tudni pontosan, hogy hová kerülnének ki a világító szigetek, de a Keceli út mentén élők azt mondják: jó lenne, ha feléjük is jutna, hiszen nagy arrafelé a gyalogos és a kerékpáros forgalom a sötétben pedig gyakran balesetveszélyes helyzetek is kialakulnak.

buszmeg 02

A másik pályázat eszközbeszerzésekről szól. A tavaly munkába állt halasi tanyagondnokot gyorsan megkedvelték a körzetében élők. Sokan kaptak már tőle segítséget, ám, hogy még hatékonyabb legyen a munkája különböző eszközökre lenne szükség. Például fűrészre, mert a bevásárlás után a tűzifához kérték tőle a legtöbb segítséget. Ezen a pályázaton maximum 2 millió forint igényelhető, szintén 10 százalékos önerővel.

Szöveg-fotó: Fehér Erika