Beindult a hazai dinnye szezonja
Gazdaság

Beindult a hazai dinnye szezonja

Kicsik és nagyok kedvenc nyári csemegéje a görögdinnye. Az üzletekben és a piacokon most már egyre több a magyar termés. A földművelésügyi szaktárca is azt kéri, hogy részesítsék előnyben a hazait. Van üzletlánc, amely kóstolókkal is próbálja a vásárlók figyelmét felhívni a lédús finomságra.

 

 

A magyar dinnyét már a lakosság is várta, mivel az eddig árult, külföldről behozott dinnye nem mindenkinek ízlett. A halasi piac vásárlói is azt mondják a hazai az igazi.

dinnyek01

Az árusok úgy látják idén nincs gond a minőséggel. Az árak most még magasabbak, de bíznak abban, hogy ez heteken belül lemegy 95-100 forintos kilónkénti árra. A mennyiség az időjárás függvénye is. Az előzetes becslések szerint lesz elég hazai dinnye, ráadásul az évekkel ezelőtti visszaesést követően ismét egyre többen és egyre nagyobb területeken foglalkoznak dinnyével.

dinnyek02

A sárgadinnyéből is van kínálat. Ezt is viszik a vevők. A dinnyék mellett a piacon ott a többi szezonális zöldég és gyümölcs is. Sokan a barackot keresik, míg mások a főzni való kukoricát. A halai piacon egyedül talán a kaporból van hiány, ott jártunkkor több vevő is erre panaszkodott. – A kiskertemben is kipusztult, megsárgult, van, ami ki sem kelt, pedig jól jönne a kovászos uborkához, savanyúságokhoz – panaszolta egy asszony.

dinnyek03

Szöveg-fotó: Fehér Erika