Iskolakezdési támogatás: érdemes tájékozódni
Gazdaság

Iskolakezdési támogatás: érdemes tájékozódni

Több formában támogatja a kormány azokat a családokat, amelyeknek az iskolakezdés miatt nagyobb kiadással kell számolniuk. Egyszeri utalvány és az előre hozott kifizetés is az intézkedések között szerepel. Érdemes tájékozódniuk a szülőknek és a munkáltatóknak is, hogy milyen támogatási formák léteznek.


Idén első alkalommal a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő családok egy egyszeri, 5800 forintos Erzsébet-utalványt kapnak augusztus végéig, ezzel is enyhítve a kiadásokat – közölte Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. További újdonság, hogy jogszabály írja elő: a nyár utolsó hónapjában minden család megkapja a szeptemberben esedékes családi pótlékot, gyedet, illetve gyest.

Ez egy nagycsalád esetében 50-80 ezer forint pluszt jelent – tette hozzá az államtitkár, aki hangsúlyozta, hogy az iskolakezdés minden szülőnek többletkiadást jelent, egy két-három gyermekes családban a tankönyvek megvétele akár ötvenezer forintra is rúghat. – Komoly terhet vett le a kormány a nagycsaládosok válláról azzal, hogy számukra ingyenessé tette tankönyveket, de a kisebb családok is számíthatnak segítségre, hiszen idén szeptembertől az általános iskolák összes alsó tagozatos gyermekének térítésmentes a tankönyv – jelentette ki. A fentieken túl több olyan családpolitikai intézkedés is született az elmúlt években, amelyek nagyobb anyagi mozgásteret adnak a családoknak, ilyen a családi adókedvezmény vagy a személyi jövedelemadó csökkenése.

idkolakezdes01

Az állam által nyújtott segítség mellett a munkáltatók is enyhíthetik a gyermekes szülők szeptemberi kiadásait. A dolgozók már igényelhetik munkahelyeiken az iskolakezdési támogatást, amelynek összege gyerekenként 33 300 forint. Ez az iskolakezdési támogatás egy kedvezményes adózású béren kívüli juttatási elem. Az előnye, hogy kevesebb adó és járulék terheli, mint a munkabért.

Halasmédia információ
Fotó: Pozsgai Ákos