Halason is népszerű a dinnye
Gazdaság

Halason is népszerű a dinnye

Idén várhatóan hosszabb lesz a dinnyeszezon, körülbelül 25-30 ezer tonnával több termett az országban, mint az elmúlt évben. A finom, lédús, mézédes hazai csemege jól fogy a halasi piacokon is és üzletekben is. 

 

 

Szeretjük a magyar görögdinnyét, jó hír, hogy az idei terméshozam messze túlszárnyalja a tavalyit, így várhatóan tovább lesz a standokon. Nem csak a piacokon, de a nagyobb áruházak polcain is elsősorban a hazait részesítik előnybe a forgalmazók, ennek érdekében külön megállapodást is kötöttek a magyar termelőkkel. 

 

Jelenleg 100 és 130 forintért mérik kilóját, az átlagár 115 forint körül mozog, de ez várhatóan tovább csökken, ami jó a vásárlóknak, viszont a termelők sem panaszkodhatnak, hiszen a terméshozam pótolja az alacsonyabb ár miatt várható veszteségeket. Halasra jelentősebb mennyiség a Dél-Békési dinnyeföldekről érkezik, mivel idén várhatóan hosszabb lesz a szezon, a termelők széthúzták a termesztést, hogy ne egyszerre jelenjen meg jelentős árumennyiség a piacon.  A lédús dinnye leginkább a nyári melegben kelendő, a táplálkozási szakemberek is a cukrozott hűsítő italok helyett ennek a fogyasztását javasolják inkább. Az élettani folyamatokra gyakorolt pozitív hatása köztudott, így mára az egészséges táplálkozás mindennapi részévé vált.
Kép-szöveg: Pozsgai Ákos