(►) A versenyhivatalhoz fordulnak a nyomott szőlőárak miatt
Gazdaság

(►) A versenyhivatalhoz fordulnak a nyomott szőlőárak miatt

A Gazdasági Versenyhivatalhoz fordult a Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsa. Azt kért a hivataltól, hogy állapítsa meg, hogy egyes szőlőfelvásárló pincészetek nem éltek-e vissza erőfölényükkel, amikor szüretkor indokolhatatlanul alacsony árat fizettek a szőlőért arra hivatkozva, hogy megteltek a pincék. Szőke Sándor kiskunhalasi borász sem érti miért ment le például a Bianka ára, amikor annak kétszer jobb a minősége, mint például az olasz szőlőnek.

 

Az idén a tavalyihoz képest jóval alacsonyabb áron vásárolták fel a pincészetek a szőlőt a Kunsági Borvidéken. Az 57 forintos induló ár például a Bianka esetében 55-65-forintra csökkent kilónként. A Bianka árzuhanása magával rántotta a jól ismert minőségi fajta szőlők – ezerjó, generosa és a rizlingek – árát. A Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsa rendkívüli választmányi ülésen döntött arról, hogy a GVH-hoz fordulnak.

Frittmann János, a borvidék elnökének véleménye szerint megengedhetetlen az, miszerint a legolcsóbb olasz bor ára alatt legyen a kunsági szőlőből készített bor ára. Alacsonyabb az idei felvásárlási ár általában, mint a tavalyi, de ez tovább csökkent a szüret során. Ezt azonban nem indokolja a nagy termésmennyiség. Egy szeptember 19-i adatokat bemutató borvidéki jelentés szerint a hegyközségi településeken 99,66 mázsa a hektáronkénti átlagtermés. Szakértők szerint minimum 100, de inkább 120-130 mázsa termés kell ahhoz, hogy haszonnal lehessen a szőlészeknek termelniük.

A borász szakember szerint nem kizárt az árkartell sem, de ezt nem lehet bizonyítani. Épp ezért fordultak a versenyhivatalhoz, hogy vizsgálja ki, történt-e erőfölénnyel való visszaélés azon felvásárlók esetében, amelyek 75 forint alatt vásárolták fel a szőlőt. Ha történt, és akiknél ez megállapítható, azt javasolják, hogy ők ne részesülhessenek a nemrégen kiírt 40 milliárdos pályázati forrásból. Szőke Sándor, a Halasi Borászati kft. ügyvezetője, a Duna Borrégió elnöke a tanácskozáson szintén értetlenségének adott hangot, hogy miért is ment le például a Bianka ára, amikor annak kétszer jobb a minősége, mint például az olasz szőlőnek.

A kunsági borászok tanácskozásán döntöttek a 75 forintos kilónkénti minimál felvásárlási árról, aki ez alá megy, azzal szemben a Gazdasági Versenyhivatalhoz fordulnak, hogy megállapítsa az erőfölénnyel való visszaélést. A szakminisztériumtól pedig azt kérik, akiről megállapítja a hivatal a visszaélést, az ne kaphasson pályázati támogatásokat.

Kép-szöveg: Pozsgai Ákos