Halasi nyelvész tanulmányából vizsgázik az ország
Közélet

Halasi nyelvész tanulmányából vizsgázik az ország

Ma reggel országszerte, így Kiskunhalason is megkezdődtek a tavaszi érettségi vizsgák. A halasiak különösen büszkék lehetnek, hiszen egy volt bibós diák, Veszelszki Ágnes tanulmánya a magyar írásbeli vizsga egyik meghatározó feladata.

Mint arról az eduline.hu portál beszámolt, az internetes és elektronikus nyelvhasználatról, a "netnyelvről", az sms-ek és az e-mailek nyelvezetéről szóló tanulmányrészletet kaptak a diákok a ma reggel nyolckor megkezdődött középszintű érettségin magyar nyelv és irodalomból. A kiskunhalasi Veszelszki Ágnes tanulmányából vett két és fél oldalas szöveg elolvasására, értelmezésére és az ehhez kapcsolódó kérdések megválaszolására összesen hatvan perc áll a vizsgázók rendelkezésére.

Érettségi 2014 06

Az Eduline tájékoztatása szerint egy Márai Sándor-idézetet, egy Bródy Sándor-novellát, valamint egy Berzsenyi Dániel- és egy Arany János-költeményt kaptak a diákok a középszintű magyarérettségi második részében. A középszintű vizsga szövegalkotási része minden évben három típusfeladatból áll - egy érvelésből, egy műelemzésből és egy összehasonlító elemzésből -, ezek közül kell választani egyet. Az érettségizőknek egy 500-1500 szavas fogalmazást kell írniuk, a terjedelem független attól, melyik téma mellett döntenek.

Érettségi 2014 09

A Halasmédia által megkérdezett végzős diákok többsége azt mondta, az elmúlt négy esztendőben pedagógusaiktól megfelelő szintű tudásanyagot sikerült elsajátítaniuk, így nem tartanak az érettségitől. Mint az fotóinkon is látható, volt, aki csokoládéval, volt, aki apró plüssfigurával próbálta oldani a mai vizsga feszült pillanatait.

A vizsgasorozat kedden a matematika feladatsorral folytatódik majd.

Szöveg-fotó: Szőri Attila

{phocagallery view=category|categoryid=1317|limitstart=0|limitcount=0}