Közös emlékezés a kommunizmus áldozataira
Közélet

Közös emlékezés a kommunizmus áldozataira

A világon közel 100 millió főre becsülik a kommunista diktatúrák áldozatainak számát. Éhínségben, kényszermunkatáborokban vagy kivégzés során haltak meg. Február 25. a kommunizmus áldozatainak emléknapja, Kiskunhalason a Közösségek Házában tartottak közös megemlékezést, ahol a Vári Szabó István Szakközépiskola diákjai adtak emlékműsort.

A Független Kisgazdapárt főtitkárát, Kovács Bélát 1947. február 25-én a Szovjetunióba hurcolták, az elkövetkező nyolc évet börtönben és munkatáborban töltötte. Letartóztatása annak a folyamatnak a része volt, amely során az ellenszegülőket kiiktatták, hogy totális diktatúrát hozhassanak létre. Az Országgyűlés 2000. június 13-án elfogadott határozata értelmében minden év február 25-én tartják a kommunizmus áldozatainak emléknapját.

kommunizmus-nap2

Kiskunhalason több emlékmű és tábla is őrzi a kommunista diktatúra idején elkövetett borzalmak áldozatainak emlékét. A főtéri 56-os kopjafa, a városháza észak-keleti homlokzatánál lévő bronz emléktábla, a városi temetőkben lévő sírhelyek, 56-os sírhelyek emlékeztetnek a diktatúra borzalmaira.

kommunizmus-nap4

A kommunizmus fekete könyve becslések és levéltári kutatások alapján körülbelül 100 millióra teszi a kommunizmus áldozatainak számát az egész világon. Kelet-Közép-Európában az éhínségben, kényszermunkatáborban vagy kivégzés által elhunyt áldozatok száma eléri az egymilliót, de a rendszer áldozata az is, akit börtönbe zártak, vallattak, kínoztak, megbélyegeztek, akit csoport- vagy vallási hovatartozása miatt üldöztek, vagyis mindenki, akit a szabad cselekvés és választás lehetőségétől megfosztottak, testileg és lelkileg megnyomorítottak.

kommunizmus-nap3

Tóth Gábor, a Vári Szabó István Szakközépiskola történelemtanára arra emlékezetett, hogy szinte minden magyar családban van olyan ember, aki átélte a kommunizmus borzalmait. Beszédében elsősorban a megemlékezésen is nagy számban jelenlévő diákokhoz, a felnövekvő generációhoz szólt, akiknek szerinte feladata tenni azért, hogy ilyen igazságtalanságok, a megfélemlítésen alapuló diktatúrák ne alakulhassanak ki még egyszer a történelemben. – A mapi nap, vagy a holocaust áldozatainak emléknapja ezt az üzenetet kell, hogy a legerősebben közvetítsék – fogalmazott Tóth Gábor, aki szerint a legrosszabb, amit tehetünk, a feledés. A gulágok, a fekete autó, a málenkij robot, a besúgó rendszer, a kollektivizálás, a kínzások, a szovjet katonák által elsősorban a nők ellen elkövetett erőszakok mindig figyelmeztessenek bennünket arra, hogy nem kér ebből a nemzet.

kommunizmus-nap6

A Vári Szabó István Szakközépiskola diákjai megemlékező műsorukkal erre a kilátástalan és kiszolgáltatott elnyomó rendszerre hívta fel a figyelmet. Kiskunhalas Város Önkormányzata és a Halasi Média és Kultúra Kft. szervezésében a Közösségek Házában tartott megemlékezés végén a diákok és az ünnepség résztvevői mécseseket és gyertyákat gyújtottak és helyeztek el két obeliszken, a kommunista diktatúra áldozatainak emlékére.

További fotóink a Facebook oldalunkon tekinthetők meg!

Kép-szöveg: Pozsgai Ákos