Egymást érik a szűrések
Közélet

Egymást érik a szűrések

Diákok álltak sorban a vérnyomás, vércukor és egyéb állapotfelmérő vizsgálatok előtt. A Kiskunhalasi Egészségfejlesztési Iroda a héten a Bibó István Gimnázium tavaszi egészségnapján tesztelte a fiatalok egészségét.

A HEFI mérések mellett az ivóvízről és a drogokról, valamint a facebook veszélyeiről voltak előadások és népszerű volt a magokkal szórt, zöldséges, teljes kiőrlésű kenyérből készült falatok kóstolója is. A különböző, a fiatalok által kedvelt italok elé kitették, hogy az adott italban, hány darab kockacukornyi cukor található. A fiatalok megdöbbenve látták, hogy egy kis flakonnyi ital is milyen nagy mennyiségű cukrot tartalmaz.

 

Újdonság, hogy az egészségfejlesztési iroda által mért adatokból egy kimutatás készül. Ezt az iskola internetes oldalán teszik majd közzé, így kiderül mennyire egészségesek a Bibó-gimnázium diákjai és tanárai.

efivari

A közelmúltban a Vári Szabó-iskola egészség és bűnmegelőző napján is részt vettek a HEFI szakemberei, itt főként tanácsokat adtak a diákoknak, próbálták felhívni a figyelmet a dohányzás, az ital és a kábítószerek rejtette veszélyekre.

efizsana

Az Egészségfejlesztési irodával mostanában sűrűn találkozhatnak a térség lakosai. A napokban Zsanára látogattak a háziorvosi rendelőbe. Itt a település lakosságának 5 százaléka megvizsgáltatta magát.

A szűrősátor május 20-án ott volt a kihívás napján is a halasi Semmelweis téren. Itt, ha a 99. szűrésnél nem szól közbe az esti vihar több mint száz mérést regisztráltak volna.

efisemmelweis

A június eleje is mozgalmas lesz. Az Egészségfejlesztési Iroda kitelepül a Sóstói gyermeknapra, a mozgáskorlátozottak találkozójára, a Pirtói buckajárásra, a rendőr családi napra, a főtér avatóra, és majd a fitness bajnokságra is. Így aki eddig még nem mérette fel – díjmentesen - egészségi állapotát, módot találhat rá az elkövetkező hetekben.

Szöveg: Fehér Erika