Sikeres laborprojekt a Szilády Áron Református Gimnáziumban
Közélet

Sikeres laborprojekt a Szilády Áron Református Gimnáziumban

Az Európai Unió és Magyarország Kormánya 300,26 millió forintos támogatásával, az „A természettudományos oktatás módszertanának és eszközrendszerének megújítása a közoktatásban program (Öveges Program) keretében a Szilády Áron Református Gimnáziumban kialakították a „Földi János Természettudományi Laboratóriumot” (két labor-tanteremet és a hozzájuk kapcsolódó kiszolgáló helyiségeket). Az intézmény pedagógusai az október huszonkettedikei projektzáró rendezvényen visszatekintettek a projekt folyamatára és megköszönték a közreműködők munkáját.

 
 
A KRK Szilády Áron Gimnáziumában nagy hagyománya van a magas szintű természettudományos oktatásnak. A hajdani reálgimnáziumban országos hírű, tudós tanárok tanítottak. A legelsők között tartják számon az iskola egykori rektorát, Földi Jánost (1755–1801), a későbbi orvost, botanikust, a magyar tudományos nyelv egyik megteremtőjét. Az iskolát fenntartó református egyház nemcsak kiváló tanárokat, de minden időben korszerű felszerelést is biztosított az oktatáshoz.
A történelem viharai, az iskola tulajdonosváltásai során sajnos sok kárt szenvedtek a hajdani szertárak, laboratóriumok. 2014-ben a TÁMOP-3.1.3 pályázat keretében az Európai Unió és a Magyar Kormány támogatásával egy 300 millió forintos pályázati forrás lehetővé tette, hogy két új, 20-20 fő befogadására alkalmas XXI. századi természettudományos laboratóriumot alakíthattak ki egy régi épületrész felújításával.
A megújult épületbe teljesen új bútorzat került és a több mint 30 millió forint értékű laboreszközök a kémia, biológia, fizika és földrajz óra kísérleteit szolgálják. Két laboráns gondozza az eszközparkot, ezzel segítve a négy szaktanár munkáját. Feladataikhoz tartozik a laborokat használó 10 partneriskola tanulókísérleteinek előkészítése és szakmai támogatása.
A pályázat keretében az oktatás módszertana is megújult. A négylaboros szaktanár 120 órás továbbképzésen, 20 fő pedagógus 2x30 órás továbbképzésen vett részt. Az ünnepélyes projektzárón Édes Árpád református lelkész kért áldást az épületre és az elkövetkező évtizedek pedagógusaira, tanulóira, akik használják majd az új labort. A gyógyszer-nanotechnológia a tudomány és a gyakorlat szemszögéből címmel tartott előadást a gimnázium volt tanulója, dr. Ambrus Rita Phd.
Bödecs Pál lelkész-főigazgató ünnepi beszéde során elmondta, a Földi János Természettudományos labor a projekt fenntartási ideje alatt is folytatja a partneriskolák szolgálatát, továbbra is várják onnan az érdeklődő diákokat. A projektzáró ünnepségen Gavlikné Kis Anita laborvezető részletesen ismertette az eddigi eredményeket.
A kilenc hónap alatt a partneriskoláknak 336 órát tartottak meg. Három szakmai napot és egy szakmai műhelykonferenciát tartottak, öt tanulmányi versenyt szerveztek.A tavaszi időszakban öt „Tudomány Hétköznapjai” rendezvénysorozaton érdekes kísérleteket mutattak be. Május 22-én „Szülők Klubja” keretében mutatkoztak be a diákok projektmunkáikkal szüleiknek Szeptember-október hónapban 10 szakértői foglalkozáson vehettek részt diákok és tanárok egyaránt. A labor egyaránt alkalmas általános iskolai és gimnáziumi kísérletek elvégzésére.
Az új labor nagy előnye, hogy kis (2 vagy 4 fős) csoportokban lehet dolgozni. Kémia, fizika, biológia és földrajz kísérletek elvégzésére is alkalmas. Minden adott az emelt szintű kísérletek végrehajtásához. Műszeres mérések is végezhetők a kötelező tananyagon túl. Könnyen megközelíthető, kényelmes, barátságos. Rendszeresen vannak tudományos előadások és szoros kapcsolatot tartanak fenn az ELTE Természettudományi Tanszékével.

Bakos László