Megkezdődött az érettségi
Közélet

Megkezdődött az érettségi

Ma reggel a magyar nyelv és irodalom, valamint a magyar mint idegen nyelv írásbeli vizsgájával megkezdődik az idei tanév május-júniusi érettségi időszaka, amelyben összesen országszerte közel 112 ezren adnak számot tudásukról. Halason is több száz végzős középiskolás ült be a tantermekbe, hogy kitöltsék az írásbeli feladatsorokat.

Stábunk ma reggel a Bibó-gimnáziumba látogatott el, ahol fél nyolctól gyülekeztek a percről-percre izgatottabb fiatalok. Ki szendvicsekkel és csokoládéval, ki pedig kedvenc szerencsehozó plüssfigurájával érkezett meg a nagy nap helyszínére. Pontban nyolckor aztán elhangzott a „kezdhetitek" felszólítás, a diákok pedig elkezdték kitölteni a feladatlapokat.

Érettségi 2016 09

A magyar nyelv és irodalom vizsgatárgy középszintű írásbeli vizsgája 240 percig tart. A vizsgázóknak két feladatlapot kell kitölteniük: a szövegértési feladatokra 60 perc, a szövegalkotási feladatok megoldására pedig 180 perc áll a rendelkezésükre.

Érettségi 2016 14

A diákok először a szövegértési feladatokat oldják meg, és csak e feladatlapok beadása után kezdhetik meg a szövegalkotási feladatlap kitöltését. Az elsődleges információk szerint Moravcsik Gyula: A papíruszok világából című könyvének egy részét kell értelmezniük a diákoknak a magyarérettségi első részében - írta meg az Eduline. A papíruszok világából című könyv az ókori szövegekről szól, Moravcsik a fennmaradásuk körülményeit vizsgálja benne az 1942-ben megjelent könyvben.

Érettségi 2016 18

A szövegalkotási feladatlap esetében a vizsgázó három eltérő típusú, műfajú és témájú szövegalkotási feladatból választ egyet. A diák által választott feladat megoldásának elvárható terjedelme 500-1500 szó.

Érettségi 2016 07

Az írásbeli feladatok megoldásakor közép- és emelt szinten is lehet helyesírási szótárt használni, ebből vizsgacsoportonként legalább négy példány szükséges. A szótárról a vizsgát szervező intézmény gondoskodik.
Érettségi 2016 20

Az érettségik kedden a matematika írásbelikkel folytatódnak. A fiatalokkal készített interjúinkat a Halas TV hétfő esti híradójában nézhetik meg az érdeklődők. Addig is jöjjön néhány FOTÓ.

Szöveg-fotó: Szőri Attila