A tizedik határjel
Közélet

A tizedik határjel

A Kiskunhalasi Lovasbandérium városnapi hagyománya a határjárás. Az esemény eredete abba a régmúltba nyúlik vissza, amikor a huszárok irányítása alá került, elfoglalt térség vagy település biztonsága érdekében a parancsnokok lovas járőröket vezényeltek a határba ellenőrzés vagy felderítés céljából. A bandérium kijelölt tagjai május 7-én, Kéleshalom térségébe szervezték a határjárást, ahol Waclawczyk Dáriusz parancsnok vezetésével, Szakál Aurél, a Thorma János Múzeum igazgatója kíséretében határjelet helyeztek el. Ennek apropóján a bandériumi vonatkozású múltat a parancsnok, a történelmi hátteret a múzeum igazgatója elevenítette fel köszöntőjében.  

 
Az 1997. április 1-jén alakult Kiskunhalasi Lovasbandérium szerves része a városi ünnepségsorozatnak, amelyeken leggyakrabban lovon láthatjuk őket felvonulásokon vagy a zászlófelvonásoknál és a koszorúzásoknál díszelegnek városi protokoll eseményeken.
 
 
A halasi huszárok a határjárást nem sokkal megalakulásuk után kezdték beépíteni a városnapi ünnepségek részeként. Ilyenkor csapatostul vonultak ki Halas valamelyik égtájának kiválasztott határába és legtöbbször városunk és a szomszédos település földjeinek találkozásánál határjelet helyeztek el.
 
 
Eddig 12 alkalommal szervezte meg Waclawczyk Dáriusz huszár ezredes, parancsnok és csapata a határjárást, ebből tízszer helyeztek el a kiválasztott területen évszámmal és bandériumi jelzéssel ellátott határjelet. A jövőre 20 éves születésnapját ünneplő bandérium ezúttal ló nélkül, gyalogosan teljesítette a határjárást.
 
Fotók: Szentpéteri Eszter, szöveg: KI.