Avarkori leletek az Aranykapu alatt
Közélet

Avarkori leletek az Aranykapu alatt

Közel másfélezer évvel ezelőtti régészeti leleteket tártak fel Kunfehértón, az Aranykapu Zrt. területén. Az avar kori síremlékeket már fél évszázaddal ezelőtt feltérképezték a részletes feltárásra azonban csak most volt lehetőség. A kiskunhalasi Thorma János Múzeum régészének irányításával különböző hazai és külföldi egyetemek hallgatói két hétig dolgoztak a leletek egy részének feltárásán.

A felnyitott sírokból előkerült tárgyak azt bizonyítják, hogy gazdag polgárokat temethettek el. A kardjával és íjával eltemetett férfi, a csecsemő sírból előkerült gyöngysorlánc, a különböző vas-és ezüst övveretek, bronz fülbevalók és apró arany tárgyak, gazdagítják a páratlan értékű ásatást, amelyek feltárásáról Kocsisné Varga Zsuzsanna, a kiskunhalasi Thorma János Múzeum régésze számolt be a sajtónak.

asatas02

Az Aranykapu Zrt. területén található sírhelyek létezéséről már az 1960-as években tudomást szereztek a szakemberek, korábban három sírhelyet már feltártak, a további munkálatokra azonban csak most nyílt lehetőség egy pályázati forrásnak köszönhetően.

asatas03

A mintegy száz négyzetméternyi területen, két méteres mélységben folyó munkálatokat erőgépekkel segíti az ipari cég is. Az ásatások során előkerült sírok a középső avarkorból származnak, 1350-1400 évvel ezelőtti időszakból. A feltárásban szegedi és pozsonyi régészhallgatók is részt vesznek.

asatas04

Kép-szöveg: Pozsgai Ákos (galéria)