Zöldítés összefogással
Közélet

Zöldítés összefogással

A MABI Társasház udvarán közel 300 négyzetméter területet sikerült rendbe hozniuk az ott lakóknak összefogva az ott dolgozókkal. Cserjéket, virágokat ültettek, burkolatot építettek. Padokat és asztalokat helyeztek ki, így jó időben közösségi tér lehet az udvar.

 

A MABI lakóközössége két éve döntött úgy, hogy pályázik zöldített udvar létrehozására. Sikerrel jártak, így 2015-ben elindulhatott a munka. - Hat-tízfős társaságok különböző alkalmakkor alakították ki a jelenlegi állapotot. Ők zömében itt laknak, illetve egy itt működő vállalkozás dolgozói is aktívan kivették a részüket a feladatokból. Tujákat, egynyári növényeket ültettünk, gyommentesítettünk. A lényeg a közösségépítés volt. Mindent az itteniek végeztek, a szükséges anyagokat, eszközöket pályázati támogatással szereztük be – tudtuk meg Seres Sándor társasházkezelőtől.

Az ültetés mellett burkolatot építettek. Padokat és asztalokat helyeztek el az udvarban. Elvégezték a kerti bútorok, a kapu és a határoló falak festését. Komposztálót és esővíztározót építettek ki. A program megvalósításában 13 önkéntes vett részt. Az elhanyagolt udvart rendbe tették és pihenőhelyet alakítottak ki. Olyan közösségi hely jött létre, ahol szívesen töltik együtt szabadidejüket az emberek. A lakók és az ott dolgozók a közös munka során jó kapcsolatot alakítottak ki. Most már együtt élvezik a megszépített közösségi tér előnyeit.


A zöldítés elindítója Erdélyi Rózsa volt. Az udvar avatóján a Halasmédiának elmondta, mire kellett fokozottan figyelni a munkálatok alkalmával. - Körbeépített az udvar. Ki kellett találni, mely növények számára adottak itt az életfeltételek. A díszítéskor Sziládi Lacitól kaptunk kertészeti tanácsokat, amiket meg is valósított a társasházi közösség. A zöldített udvar létrejöttét kedden este közös vacsorával ünnepelték. Az eseményen a város képviseletében részt vett Farkas Dániel. Az alpolgármester örömmel üdvözölte az összefogással megvalósult zöldített udvar létrejöttét.
Kép-szöveg: Pál László