Ha nincs házszám, pótolni kell!
Közélet

Ha nincs házszám, pótolni kell!

Gyorsan pótolják, ha nincs házszám! Akár életet is menthet, ha a segítség gyorsan megtalálja a megadott címet. Már csak ezért is fontos, hogy minden ingatlannál jól látható helyen kint legyenek a házszám táblák.

 

Leellenőrizték Halas utcáit, és ahol nincs házszámtábla, ott a közterület felügyelet figyelmezteti a lakókat a pótlásra. Nem csak az épületeket, az építési telkeket is jelölni kell, ám a rendelet azt már nem írja elő, hogy milyennek kell lennie a házszámtábláknak, így akár egy egyszerű felfestés is megfelel, bár a fémtábla vagy a most divatos kerámia számok tartósabbak és mutatósabbak. A lényeg mindenesetre az, hogy jól az utcáról jól látható legyen a szám – mondja Törőcsik Dávid az Önkormányzati Rendészet vezetője.

hazszam 03

A házszámok célja, hogy könnyebb legyen tájékozódni. Ezek a jelzések segítik a rendőrséget, a tűzoltóságot, a mentőket, de a hatóságok és a szolgáltatók munkatársai is így tudnak eljutni egy-egy címre. A külterületeken ahol nincsenek utcanevek még fontosabb, hogy kint legyenek az ingatlanok beazonosítására szolgáló számok. Itt is fontos, hogy a helyrajzi számok jól látható helyekre kerüljenek.

hazszam 02

Aki a figyelmeztetés ellenére sem pótolja a hiányzó házszámot, bírságra számíthat. Akár százezer forintot is kiszabhatnak, ha a végén közigazgatási bírságra kerül sor. A felmérés során a házszámok mellett az utcanév táblák meglétére is figyeltek. Ezek pótlása az önkormányzat feladata. A táblák kihelyezését az ingatlan tulajdonosa úgymond tűrni köteles.

Szöveg-fotó: Fehér Erika