Halasiak az ifjúsági világtalálkozón
Közélet

Halasiak az ifjúsági világtalálkozón

Kiskunhalasi fiatalok is ott lehetnek az ifjúsági világtalálkozón, amely a Katolikus Egyház által szervezett nemzetközi esemény,  ide a világ minden tájáról érkeznek résztvevők. A két- illetve háromévente megrendezett program középpontjában a Szentatyával való találkozás áll. A kiskunhalasi fiatalok az idei krakkói találkozón 2,5 millió társukkal együtt köszönthetik Ferenc pápát. Lengyelországi testvérvárosunk, Újszandec mintegy félezer fiatalt fogad.

 

Az ifjúsági világtalálkozók meghatározó, szerves részei a központi eseményeket megelőző előtalálkozók, melyek célja, hogy az érkező zarándokok találkozzanak a fogadó ország kultúrájával, lelkiségével, szokásaival. Július 20. és 25. között közös imaalkalmak, kulturális események, koncertek, városjátékok, sportolási lehetőségek várják a napokban útnak indult résztvevőket. Minden lengyel egyházmegye, amely előtalálkozónak ad otthont, erre a hétre egy bibliai helyszín nevét veszi fel, megalapozva ezzel programja lelkiségét, fókuszpontjait.

Az Alsó-sziléziai vajdaság fővárosába, Kiskunhalastól mintegy 800 kilométerre, Wrocławba, a bibliai helyszín szerint Galileába – II. János Pál pápa szavaival élve: a találkozások városába – indult útnak szerda reggel a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye egyik csoportja. Közöttük van a kiskunhalasi Csányi Levente, Csányi Szabolcs, Nagy Dávid, Vincze Miklós és a halasi közösséghez tartozó Papdi Korinna Kisszállásról és Tápai Dominika Pirtóról. A főegyházmegyéből mintegy 70 fiatal zarándokol Lengyelországba, közülük tizenketten kiskunhalasiak.

Az előtalálkozóra kiérkezett csoporthoz újabb közösség is csatlakozik. Dr. Finta József atya vezetésével hétfőn kelnek útra azok, akik a krakkói, központi eseményeken vesznek majd részt, így Nagy Gábor, Nagyné Kis Bernadett, Taskovics Gellért, Taskovics Teodor és Bányai Krisztina is óriási közösségi, lelki élményekben részesülhet. Mindeközben lengyelországi testvérvárosunk a napokban a városháza tornyára egy Szent II. János Pál pápa arcképét ábrázoló óriási molinót tűzött ki. Ezzel is jelezve, hogy a krakkói nagy esemény előtti napokban egy előtalálkozó helyszíne Újszandec (Nowy Sacz). Franciaország két egyházmegyéje választotta Újszandecet előtalálkozói helyszínnek. A városban több, mint 160 önkéntes segíti a 451 francia fiatal fogadását, akiket a helyi családok szállásolnak el.

Halasmédia Online