Hogy ne csökkenjenek a vérkészletek, véradókat várnak
Közélet

Hogy ne csökkenjenek a vérkészletek, véradókat várnak

„A nyár a feltöltődésről szól, most itt a lehetőség, hogy Ön is feltöltsön másokat!" – ezzel a szlogennel hívják a véradókat véradásra. Kiskunhalason és országosan sincs egyelőre vérhiány, ám hogy ez így is maradjon: kórházi műtét a következő hetekben sem maradjon el, a folyamatos véradás fontosságára hívja fel a figyelmet a Magyar Vöröskereszt.

 

A nyári időszakban a szabadságolások, a szezonális allergia és a kánikulai meleg miatt minden évben kevesebb a véradó. Míg naponta átlagosan 1600-1800-an adnak vért, ilyenkor húsz-harminc százalékkal kevesebben. Idén augusztus első hetében nyújtották legkevesebben karjukat, véradásra az országos adatok szerint. A Magyar Vöröskereszt arra kér mindenkit, aki egészségesnek érzi magát, vegyen részt az országban szervezett véradások valamelyikén és kérje erre családtagjait, ismerőseit, barátait is.

A Magyar Vöröskereszt arra kér mindenkit, aki egészségesnek érzi magát, vegyen részt az országban szervezett véradások valamelyikén és kérje erre családtagjait, ismerőseit, barátait is. Minden egészséges, felnőtt korú adhat vért. Bár ezt mindig ellenőrzik, az is fontos, aki legjobb tudomása szerint nem teljesen biztos abban, hogy teljesen egészséges, vagy szoptat, ne adjon vért. A nők évente háromszor, a férfiak évente négyszer, legfeljebb ötször nyújthatják karjukat és két véradás között legalább 8 hétnek kell eltelnie.

ver02

Ennél gyakrabban csak akkor lehet, ha csak plazmát vagy vérlemezkét ad a donor – szól a Magyar Vöröskereszt felhívása. Kiskunhalason is több helyszínen szerveznek véradást. Szeptember első szerdáján, a szokásos rendszerint a Közösségek Házába várják a véradókat Kiskunhalason. A többi véradás helyszínéről a Magyar Vöröskereszt internetes oldalán tájékozódhatnak az érdeklődők.

Kép-szöveg: Pozsgai Ákos