(►) Testvérvárosok találkozója, két keréken
Közélet

(►) Testvérvárosok találkozója, két keréken

2011-ben még csak alig harmincan pattantak nyeregbe, hogy áttekerjenek Szabadkára. Király Gábor szervezőhöz azóta sokan csatlakoztak. Idén ennek a létszámnak több mint a tízszerese gyülekezett szombaton reggel a művelődési ház udvarán. A 6. Ganzair Kiskunhalas-Szabadka Barátság Kerékpártúrára már nemcsak a halasiak neveztek, jöttek kerekezők Budapestről, Kecskemétről és Szegedről is. A regisztrációs lapok szerint közel negyven település kerékpárosai indultak útnak Szabadka felé a Halasi Média és Kultúra Kft. rendezvényén.

 

A lelkes csapat tíz kilométerenként pihenőt tartva tette meg a távot. Tompán frissítővel, gyümölccsel várták a kerékpározókat. A település polgármestere Véh László elmondta, nagy öröm, hogy ilyen sokan sportolnak, túráznak a térségben, Tompa ideális helyszíne, úticélja lehet a hasonló programoknak, hiszen több olyan látnivaló is van a településen mely mind kulturális, mind turisztikai szempontból csábító lehet.

A Kiskunhalasi Rendőrkapitányság, valamint a Mélységi Járőrszolgálat munkatársai folyamatos rendőri felvezetéssel segítették a népes csapat útját. A határátlépést követően szabadkai kerékpárosok is csatlakoztak a túrázókhoz. A vendéglátó testvérváros alpolgármestere Horváth Tímea a városháza dísztermében köszöntötte a biciklistákat.

A városvezető szerint ez a túra több mint sport, a kapcsolatépítés remek példája. Kiskunhalast Farkas Dániel képviselte. Az alpolgármester elmondta, jó hírrel szolgál a kerékpáros sportot kedvelőknek, megkezdődött a Kiskunhalastól Tompáig tartó kerékpárút tervezése, így hamarosan nem a forgalmas 53-as főúton, hanem egy jóval biztonságosabb szakaszon kerekezhet bárki a települések között.

A halasi tornászok bemutatójával folytatódott a program, majd a résztvevők megkoszorúzták a híres szabadkai kerékpárversenyző, sportrepülő Szárits János szobrát, majd a Népkörben fogyasztották el ebédjüket. A Pannon RTV forgatott és már meg is osztotta a nyilvánosságal a kerékpártúráról készített kisfilmet.  A szabad programot és városnézést követően délután fél négykor indult vissza a csapat Kiskunhalasra. A visszaúton Balotaszállás volt a vendéglátó. Huszta István polgármester és munkatársai a tájházba invitálták a túrázókat, zsíros kenyérrel, frissítővel és pergő balotai citeramuzsikával lepték meg a vándorokat.

A túra végállomása Kiskunhalas főtere volt ahol Kiskunhalas Önkormányzata és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium jóvoltából két kerékpárt is kisorsoltak a szervezők, valamint gazdára talált a túrát támogató Ganzair Kompresszortechnika Kft. által felajánlott kompresszor is. A programról képes beszámoló a Halas Televízió hétfő este 19 órakor kezdődő Híradójában, valamint az ezt követő Napi Mozaik rovatban lesz látható. (Köszönet a támogatóknak, segítőknek, a Ganzair Kft-nek, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak, a Kiskunhalasi Kerékpáros Klubnak, a Kiskunhalasi Rendőrkapitányságnak, a Mélységi Járőrszolgálatnak, Tompa, Szabadka és Balotaszállás polgármesterének. Természetesen köszönet jár mindenkinek, aki ott volt!)

Bakos László

Fotók: Anda Péter