Cigány emlékhelyet szenteltek
Közélet

Cigány emlékhelyet szenteltek

Halason van az ország egyetlen olyan cigány emlékhelye, amit azon már elhunyt személyek tiszteletére emeltek, akik sokat tettek a cigányság felemelkedéséért. A Tó utcai Cigány Közösségi Háznál tavaly avatták fel az emléktáblát, most pedig a katolikus egyház közreműködésével felszentelték.

 

A megyei és helyi cigány vezetők mellett az emléktáblán szereplő személyek családtagjai, ismerősei is részt vettek az ünnepségen. Rostás László a nemzetiségi önkormányzat helyi elnöke mondott köszöntőt, majd az egyház részéről Berki József atya és Kőhegyi Dániel végezték el a szertartást, és még a hagyományos cigány kenyeret is megáldották.

tabla01

Majd jött a koszorúzás és a rokonok is elhelyezték virágaikat. A hozzátartozók elmondták, hogy ez egy élő emlékhely, hiszen ők rendszeresen hoznak ide virágot. Rostás László tájékoztatása szerint ha módjuk lesz rá felújítják a közösségi házat és így az emlékhely is némileg átalakulhat. Most emlékeztek a cigányság tömeges oktatásának évfordulójára is. A Tó utcai épületben 1960 szeptemberében indult meg az oktatás, amit a mai napig kiemelten fontosnak tartanak, hiszen ez a cigányság felemelkedésének egyik kulcsa és a cigány fiatalok jövője.

tabla02

A Cigány Közösségi háznál a szombati napon Tartották a Cigány Szüreti Fesztivált. A délelőtt főzőversennyel telt. A megnyitó a köszöntő beszédekkel 5 órakor volt. Majd kulturális műsor várta az érdeklődőket. A helyi és környékbeli táncosok, verselők mellett egy sztárvendég is szerepelt a programban, egy tehetséges énekesnő, Mohácsi Brigi Romániából.

tabla04

Szöveg: Fehér Erika
Fotó: Kovács Iván