Kisiklott egy mozdony, pótlóbuszok járnak
Közélet

Kisiklott egy mozdony, pótlóbuszok járnak

Szombat kora délután személyzet nélkül, elszabadult egy mozdony a ferencvárosi pályaudvarról, a monstrumot egy úgynevezett földkúpnál sikerült kisiklatni. Ez érinti azokat akik Halasra, illetve Halasról utaznak a fővárosba. A MÁV hivatalos közleménye szerint a Budapest–Kunszentmiklós-Tass–Kelebia vasútvonal Kőbánya-Kispest–Soroksár közötti szakaszán vonatpótló buszok szállítják az utasokat a belföldi vonatok helyett, várhatóan vasárnap délelőttig.

 
 
Az Indóház.hu információi szerint egy Vectron legújabb típusú mozdony volt, amelyik személyzet nélkül gurult ki a ferencvárosi pályaudvarról. A közlekedési portál úgy tudja, a mozdony átgurult az egész ferencvárosi pályaudvaron, és megindult Soroksár felé. A vasút dolgozói próbálták egy úgynevezett saruval megállítani, de nem tudták, így a Soroksári úti forgalmista a szabályoknak megfelelően egy földkúp felé irányította a mozdonyt, amit teljesen áttört. Nagy szerencse, hogy semmi nem jött éppen szembe vagy keresztbe – olvasható az Indóház.hu oldalán.  
A száz tonnás mozdonyt daruval kell majd visszaemelni a sínekre, várhatóan meg kell bontani a vasúti pályát és a felsővezetéket is, a munkálatok várhatóan vasárnap délig el fognak tartani. Arról egyelőre nincs információ, hogyan szabadulhatott el a mozdony, sérültekről sem érkezett jelentés. A MÁV hivatalos közleménye szerint a Budapest–Kunszentmiklós-Tass–Kelebia vasútvonal Kőbánya-Kispest–Soroksár közötti szakaszán vonatpótló buszok szállítják az utasokat a belföldi vonatok helyett, várhatóan vasárnap délelőttig.
Az átszállások miatt 10–40 perccel nőhet a menetidő a kelebiai vonalon. Soroksártól a BKK 66-os buszain, valamint a 3-as metró Határ út és Kőbánya-Kispest közötti vonalszakaszán a vasúti bérleteket elfogadják a Köki és Soroksár közötti közlekedés újraindulásáig. A kelebiai vonal nemzetközi járatait kerülő útra, Cegléd–Kecskemét–Kiskunhalas felé irányítják – olvasható a közleményben. A balesetről annyit ír a MÁV, hogy kisiklott egy magán áruszállító társaság mozdonya a Soroksári út állomás csonkavágányánál. A vizsgálat és a műszaki mentés idejére átmenetileg, előreláthatóan vasárnap délelőttig szünetel a vonatforgalom Soroksár és Soroksári út állomások között.
Pozsgai Ákos
Fotó: Indóház.hu/Vörös Attila