Beköszöntött a zsidó újév
Közélet

Beköszöntött a zsidó újév

A zsinagógai naptár szerint október 2-án, vagyis vasárnap beköszöntött a zsidó újév, a ros hásáná. A zsidó hit szerint ezen a napon lépünk be az ember teremtésétől számított 5777. évbe. Vasárnap este ünnepi összejövetelt tartottak a kiskunhalasi zsinagógában is, ahol kisebb családi körben ünnepelték a zsidó újévet.

 

A zsidó hagyományban a ros hásáná, azaz a zsidó újév ünnepével kezdődik meg a jom kipurig, azaz engesztelés napjáig tartó megtérés tíz napja, ezt az időszakot félelmetes napoknak is nevezik. A zsidó hagyomány szerint ezen az ünnepen az elmúlt év cselekedetei alapján Isten ítéletet hoz arról, hogy mi lesz a világ sorsa az elkövetkező évben.

Ros hásáná, elsősorban a megtérés, az önvizsgálat és a közösségi illetve az egyéni élet újragondolásának időszaka. A hagyomány úgy tartja, hogy a világ teremtése a ros hásánát megelőző héten történt, vagyis Ádám és Éva teremtése éppen ros hásánára esett. A liturgia talán legfontosabb része a sófárfújás a reggeli ima részeként. A sófár, vagyis a juh szarvából készült kürt feladata, hogy felébressze a hívek szívében a megtérés vágyát.

A Ros hásáná ünnepe alkalmából családi hangulatú összejövetelt tartottak a halasi zsidó közösség tagjai is. A közös vacsorán hagyományosan mézet, almát, kalácsot és egyéb édes ételeket fogyasztottak, hogy édes évük legyen.

Halasmédia Online
Fotó: Pozsgai Ákos