A kuruc vitézekre emlékeztek Kiskunhalason
Közélet

A kuruc vitézekre emlékeztek Kiskunhalason

Emlékezni gyűltek össze szerdán délelőtt a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Szakgimnázium és Gimnázium diákjai a volt kollégium kertjében. Ott, a halasi vasútállomás térségében zajlott 1703. október 5-én az a csata melynek során 234 kuruc vitéz holtteste maradt a csatatéren.

 

 

A Rákóczi szabadságharc idején itt Kiskunhalas határában táborozott le egy közel háromezer fős kuruc csapat, a Habsburg csapatok meglepték a magyar vitézeket, ádáz küzdelem alakult ki közöttük. Az oktatási intézmény ennek a csatának a helyszínén nemrégiben egy hársfát ültetet, örök emlékként a hazáért vérüket ontó vitézek tiszteletére. Az iskolai megemlékezésen virágokat is ültettek az emléktábla köré a diákok.

Dr. Finta József érseki helynök elmondta, az itt elesett kurucok a szabadságunkért harcoltak, a hazát még az életüknél is előbbre helyezték abban a pillanatban. A megemlékezésen a társ oktatási intézmények, civil szervezetek és az Önkormányzat képviselői koszorúkat, virágokat helyeztek el az emlékfánál.

A halasi megemlékezés következő helyszíne 17 órakor a Búsuló kuruc szobornál volt. Az emlékmű előtt található az elesett vitézek csontjainak végső nyughelye. A csatát követően 200 esztendővel döntött úgy az akkori városvezetés, hogy méltó emléket állít a hősöknek.

Az ünnepségen a Bibó István Gimnázium diákjai adtak műsort. Ünnepi beszédet Nagy László történelemtanár mondott. A pedagógus szerint a halasi csatának fontos üzenete van, minden generáció számára ezért kell ismerni történelmünket.

Bakos László

Fotók: Anda Péter