(►) 55 diák ingyen szerezhet jogsit
Közélet

(►) 55 diák ingyen szerezhet jogsit

Valamennyi halasi általános iskolából lesznek résztvevők abban a programban, melynek lényege, hogy a jó tanuló, nagycsaládos, hátrányos helyzetű fiatalok pár hónapon belül, ingyenesen letehessenek egy mopedvizsgát.

 

- A Bács-Kiskun Megyei Balesetmegelőzési Bizottság támogatásával ebben az évben Kiskunhalason nyílik lehetőség arra, hogy ötvenöt nyolcadikos diák térítésmentesen szerezzen kismotorra jogosítványt. Az előzetes jelentkezések alapján a pedagógusokkal közösen választottuk ki azokat a fiatalokat, akik részt vehetnek a programban. Egy ilyen jogosítvány megszerzése közel 100.000 forintba kerül, ezért elsősorban hátrányos helyzetű, jó tanuló diákok kapják most meg a lehetőséget – mondta el kérdésünkre Farkasné Wodring Zsuzsanna kiemelt bűnmegelőzési főelőadó.

A több mint 5 és fél millió forintos keretből tanfolyamot kezdő fiatalok családjának nagy spórolást jelent az ingyenes jogosítványszerzés.

- Ez egy hatalmas lehetőség a tanulóknak és a szülőknek is. Sokan valószínűleg e lehetőség nélkül nem tudnák finanszírozni gyermeküknek a tanfolyamot. Mivel a mindennapok része az, hogy közlekedünk az közutakon, fontos, hogy már az általános iskolások is megtanulják az ezzel járó szabályokat – osztotta meg weblapunkkal tapasztalatait Herczegné Schaurek Mónika szülő.

mopedvizsga01

A regisztráció és az előzetes tájékoztató már megtörtént, így nincs akadálya annak, hogy hamarosan elinduljon a tényleges felkészülés.

- Az elméleti képzés távoktatással, úgynevezett e-learning módszerrel történik majd. Ha ez a szakasz lezárul, akkor a tanuló elméleti vizsgára mehet, és ha azt is sikeresen teljesítette, megkezdődhet a vezetés. Mivel a Közlekedési Hatóság novembertől márciusig, vagyis a téli hónapokban nem engedélyezi a vizsgáztatást, a gyakorlati vizsgára valószínűleg 2017 tavaszán kerül sor – számolt be a részletekről Albert Antal, a képzést lebonyolító autósiskola vezetője.

mp02

Szöveg-fotó: Szőri Attila