Ökumenikus imahét Halason

Január 15. és 22. között rendezik meg a Krisztus-hívők egységéért végzett ökumenikus imahétet, amelynek alap-igéje: „… Krisztus szeretete szorongat minket…” (2Kor 5,14-20). A városi nyitó istentisztelet vasárnap 18 órakor lesz az alsóvárosi római katolikus templomban. Igét hirdet Édes Árpád református lelkész.

 

 

Az imahét napjain a különböző felekezetű gyülekezetek ökumenikus közösségben tartanak istentiszteleteket és imádkoznak a keresztények egységéért. A nyolcnapos programsorozat a városban történelmi múlttal jelen levő egyházak egyik legnagyobb közös rendezvénye. Az istentiszteletek liturgiáin minden alkalommal részt vesznek az ökumenikus tanács városunkban is jelen levő tagegyházainak vezetői.

A Wittenbergből indult reformáció 500. évfordulója alkalmából az Egyházak Világtanácsa az imahét anyagának összeállítására a Németországi Keresztény Egyházak Tanácsát kérte fel. A programsorozat általuk kiválasztott idei témája a megbékélés, mottója a Pál apostol korintusiakhoz írt második leveléből vett mondat: „Krisztus szeretete szorongat minket.” Az imahét szimbólumai a megosztottságot jelképező fal és a Jézust, a „világ világosságát” jelképező gyertya.

Az ökumenikus imahetet 1908 óta rendezik meg, az eseményen először csak az anglikán és a katolikus egyház tagjai vettek részt, és csak az egyesült államokbeli Graymoorban tartották meg. A program Magyarországon mintegy két évtizedes hagyományra tekint vissza.

A városi ökumenikus események vasárnaptól vasárnapig este 6 órakor kezdődnek. Az alsóvárosi római katolikus templomban megtartandó vasárnapi nyitó alkalom után hétfőn, kedden és szerdán a baptista templom ad otthon az istentiszteleteknek, ahol Kőhegyi Dániel római katolikus káplán, Bödecs Pál református lelkész, majd Friebert Tibor baptista lelkész hirdet igét. Csütörtöktől már a református imaházban lesznek az ökumenikus ima alkalmak, ahol Honti Irén evangélikus lelkész, Berki József római katolikus káplán, Balogh Róbert református lelkész hirdet igét, végül a záró istentiszteletet Finta József római katolikus plébános vezeti.