Rendőrök, mezőőrök járták a tanyákat

Fagyos napok vannak mögöttünk és a hétvégén ismét hidegebbre fordul az idő. A héten a rendőrök, a mezőőrök és a tanyagondnokok folyamatosan járták a tanyavilágot és figyelték, hogy kinek kell segítség. Ha kellett tűzifát hasogattak, ha kellett orvosi segítséget kértek. A külterületeken volt, hogy mínusz 20 foknál is hidegebbet mértek.

 

A rendőrök, a mezőőrök és a tanyagondnokok mellett még a postások is odafigyeltek a tanyavilágban élőkre. Amikor napok óta nem találtak valakit otthon, szóltak a mezőőröknek. A rendőrökkel, mezőőrökkel mi is kimentünk egy körútra a tanyavilágba. Az idősek mindenhol hálásan köszönték a figyelmet. Többen azt mondták, ők sem emlékeznek mostanában ilyen nagy hidegre. Kint a tanyavilágban még hidegebb volt, mint bent a városban. A hőmérők mínusz 20 foknál is hidegebbet mutattak.

tanya02

A tanyavilágban élők számára ezekben a fagyos napokban az volt a legfontosabb, hogy legyen tüzelnivalójuk. Egy beteg, idős asszony elmondta, hogy alig bír fát hasogatni a fájós derekával és a fulladásával, így a rendőrök és mezőőrök egyből munkához láttak, és felhasogattak pár napra való tüzelőt. A rendőrök, mezőőrök arra kérték a tanyasiakat, hogy figyeljék egymást, és kérjenek segítséget, ha úgy látják, hogy valaki bajba került.

tanya03

Az elmúlt napokban a tanyákat járó rendőrök, mezőőrök, tanyagondnokok valószínűleg többeket is megmentettek a kihűléstől. Van, akit rokonnál, ismerősnél helyeztek el, mert a lakhelyükön nem volt megoldható a fűtés, több idős embert pedig kórházba, orvosi ellátásra vittek be elsősorban tüdőgyulladással.

tanya04

Szöveg-fotó: Fehér Erika