Szigorodó gyermekvédelem

Az új szabályokkal ismerkedtek idei első értekezletükön a halasi jelzőrendszer tagjai. Kisné Légrády Tünde a Család és Gyermekjóléti Központ vezetője ismertette a változásokat. Például elmondta, hogy törekedni kell az együtt nevelkedő gyerekek együttes kezelésére.

 

Arra is felhívták a figyelmet, hogy a védőnő, a háziorvos és a családgondozó jelzése mellett az iskolai, óvodai jelzések is ugyanolyan fontosak, hiszen a köznevelési intézményekben dolgozók nap, mint nap találkoznak a gyerekekkel, így egyből észlelhetik, ha valami megváltozik velük kapcsolatban.

Elhangzott, hogy a gyermek súlyos veszélyeztetettségének minősül, ha a szülő megtagadja az együttműködést a védőnőkkel, a háziorvossal, a gyermek gondozására vonatkozó kérdésekben a bölcsődével és a köznevelési intézményekkel. Ilyen esetekben a gyámhatóság hatósági kényszer alkalmazásával is információt szerezhet a gyermek ellátásáról, valós helyzetéről.

Sűrűsödik a szűrővizsgálati kötelezettség, így a veszélyeztetettség, vagy például az esetleges gyermekbántalmazás is jobban kiszűrhető lesz. A vizsgálatok elmulasztása esetén pedig eljárást kezdeményeznek.

Az év első jelzőrendszeri értekezletének a Kertvárosi iskola adott otthont. Idén összesen hat ilyen összejövetelt terveznek és az intézmények adatai alapján hamarosan elkészül a tavalyi évről szóló átfogó beszámoló is.

Szöveg-fotó: Fehér Erika