Két kilométerrel a föld alatt
Közélet

Két kilométerrel a föld alatt

Már közel 2 kilométeres mélységben jár az a feltáró fúrás, amelynek célja az, hogy felmérje a terület geotermikus tulajdonságait. Kiskunhalas határában a remények szerint 2200-2400 méterrel a föld alatt rejtőzik olyan 110-115 Celsius fokos víz, amelynek segítségével a városi távhőrendszer átállítható lesz erre az energiaforrásra. A kedd délelőtti, helyszíni sajtótájékoztatón megtudtuk, hogy 1820 méteren 93,5 fokot mértek, amely a szakemberek szerint jó részeredménynek számít.

 
A RIG-22-es fúrótorony jelenleg is dolgozik, a halasi munkája előtt Szíriában, háborús körülmények között is bizonyító berendezés óránként két métert halad. A cél a 2200-2400 méteres mélység, jelenleg 1930 méternél járnak - tudjuk meg a sajtóbeszélgetés elején, ami azt jelenti, hogy két héten belül elérnek oda, ahová eredetileg tervezik. Amennyiben az előzetes remények beigazolódnak, akkor odalent 110-115 fokos vizet találnak, amely alapja lehet a halasi geotermikus energia hasznosításának.
- Az EU-FIRE Kft. és a halasi önkormányzat közös céget hozott létre a cél érdekében - tájékoztatott Kovács Péter stratégiai igazgató, aki szerint a környékünknek nagyon jó adottságai vannak a föld mélyében rejtőző energiák kiaknázására. A munkálatok Kiskunhalas határában, a volt Levi's közelében jól haladnak. Amennyiben meglesz a másodpercenként 20 literes hozam, akkor rövid időn belül a jelenleg még kutatófúrásra használt berendezés átállítható kitermelésre is. Kovács Péter szerint ha a várt eredmények jönnek, akkor egy éven belül kiépülhet városunkban is a hálózat és a helyi távfűtést el tudják látni energiával.
- Eddig több cég is próbálkozott ezzel a területtel az elmúlt tíz évben, de nem jártak sikerrel. Még nem jutottuk el idáig, mint most. Abból a szempontból lennek előnyös a város számára ez a geotermikus energia, mert a fűtőművet függetleníteni lehetne a gázpiactól -mondta Fülöp Róbert polgármester. További részletek a kedd esti Híradóban és a szerdai Halasi Tükörben.
Jáger Levente (GALÉRIA)