Délvidéki vérengzés
Kultúra

Délvidéki vérengzés

Megdöbbentő eseményekre emlékeztet az a vándorkiállítás, amely az 1944-1945-ben, a Délvidéken történt vérengzéseket mutatja be. A rendhagyó, elgondolkodtató tárlat március elsejéig Kiskunhalason is látható az Erdélyi Magyar Csillagok Irodalmi Egyesületnek köszönhetően.

 

Az 1944-45-ben, a Délvidéken szervezett és előre eltervezett magyarirtás zajlott különleges kegyetlenséggel. Legalább 130 településen történtek atrocitások, több, mint 60 tömegsírt azonosítottak, holttesteket dobáltak a Tiszába és a Dunába, 80 munkatábor működött a Délvidéken, a német lakosság mellett nagy számban magyarokat is elhurcoltak.

Ezekre a borzalmakra emlékeztet a "Délvidéki Magyar Golgota 1944-45" című vándorkiállítás, amely most a Közösségek Házában látható. A tárlat megnyitóját közel féléves előkészítő munka előzte meg, amelyben kiemelkedő része volt az Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület elnökének, Döme Ottónak. Az országban eddig 28 helyen láthatták már a vándorkiállítást mindenhol óriási visszhangot keltve.

A halasi megnyitón köszöntőt mondott Cseresnyésné Kiss Magdolna, a Keskenyúton Alapítvány kuratóriumi elnöke, a tárlatot megnyitotta Bányai Gábor országgyűlési képviselő, előadást tartott Végső István történész. A megnyitón részletek hangzottak el Illés Sándor: Akikért nem szólt a harang című művéből. Közreműködtek a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Szakközépiskola és Gimnázium diákjai. A Délvidéki Magyar Golgota című vándorkiállítás március 1-ig tekinthető meg a Közösségek Házában. Pozsgai Ákos fotói a facebook oldalunkon láthatóak.

Tóth István