Erdély írói előtt tisztelegtek
Kultúra

Erdély írói előtt tisztelegtek

Az összetartozás jegyében az Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület Erdély irodalmi értékeire irányítja a figyelmet.  Prózafelolvasó versenyét 16. alkalommal szervezte meg támogatók segítségével. Kárpát-medence tájairól, határon innen és túlról érkeztek résztvevők rendezvényükre az általános és a középiskolás korosztályból. A verseny előtt, az előadás alkalmával nemzettudatról szóló művek hangzottak el, hangsúlyozva a magyarság közös gyökereit.  

 
 
Az összetartozás és az irodalom ünnepévé vált e megméretés. Az Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a kiskunhalasi II. Rákóczi Ferenc Katolikus Szakközépiskola és Gimnázium rendezte a XVI. Klasszikus Erdélyi Magyar Irodalom Kárpát-medencei Prózafelolvasó Versenyt. Pénteken délelőtt a Csipke Hotel konferenciatermében dr. Döme Ottó egyesületi elnök köszöntötte a jelenlevőket. Báró Kemény Jánosra, az erdélyi irodalom mecénására és a Helikon tagjaira emlékezett.

- Az őrtüzek égnek újból. Egyesületünk is az erdélyi kultúrát igyekszik népszerűsíteni. Nem munkának, hanem küldetésnek tekintjük ezt - hangsúlyozta dr. Döme Ottó. Bányai Gábor országgyűlési képviselő is részt vett a rendezvényen. Beszédében az összefogás és az előrelépés fontosságát emelte ki. - Nemzetmegtartást segítő, nyelvünket szebbé és jobbá tevő rendezvény ez. A határon túl a magyar szó maga az élet, a magyar kultúra a megmaradás. A magyar nyelv, a tánc, a dal fantasztikus nemzetet kovácsol a Kárpát-medencében – fogalmazott.

- Iskolánknak nagy büszkesége, hogy évről évre tudja segíteni a rendezvény létrejöttét – mondta Téglás László, a II. Rákóczi Ferenc-középiskola igazgatója. Lélek és öntudatosság – Erdély életében nagyon fontosak. Példaként szolgálnak a mai kor embereinek. - Az ott élők látóköre kibővült. A jelenben is a jövőért kívánnak tenni. A halasi rendezvény komoly háttere a Kárpát-hazának, immár 16. alkalommal – utalt rá Fráter Olivér, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese, aki a hit, a képzelet, a világteremtő ösztön szerepét hangsúlyozta.
A prózafelolvasó versenyen két korosztály mérettette meg magát. Az általános iskolásoknál Nyirő József Isten igájában című regényéből adtak elő. A középiskolások Kós Károly: Az országépítő című művéből olvastak fel.  - Mindkét regény nosztalgikus érzéseket ébresztett bennem. Nagyon fontos, hogy valaki fiatalon könyvszeretővé váljon. Ezek a kötetek erősítik a kultúránkat, a kereszténységünket. Összeköt minket a nyelv határon innen és túl. Óvni, becsülni, szeretni, ápolni kell – mutatott rá dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek. Az ünnepi rendezvényen Balázsfi Csaba, Nyirő József író unokája is részt vett.
Az általános iskolások mezőnyében: 1. Tabajdi Anna Borbála (Kiskunmajsa), 2. Noszkai Ágnes (Bátorkeszi), 3. Gombkötő Katalin (Kecel). A zsűri különdíját Czirják Rudolf (Gyergyóújfalu) érdemelte ki. Kiskunhalas különdíját Nagy Norbert (Kiskunhalas, Fazekas-iskola), a Fideszét Bakos Donatella (Szenttamás) vehette át. A középiskolásoknál Szűcs Csaba Ákos, a Humán Szakképzési Centrum diákja lett az első Kiskunhalasról. Bényi Luca Pálma (Kiskunhalas, Bibó-gimnázium) második, Horváth Kata (Baja) harmadik helyezést ért el.
A zsűri különdíjasa: Madaras Anna a II. Rákóczi-középiskolából, a városé: Tóbiás Anna (Szilády-gimnázium, Kiskunhalas). A Fidesz különdíját Révész Petra (Humán Szakképzési Centrum), az Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesületét Oroszi Dóra (Péterfalva) kapta. A Halasi Média és Kultúra Kft. városmarketing ajándékcsomagot ajánlott fel a felvidéki Fülöp Cyntiának (Bátorkeszi).

A Csipke Hotel konferenciatermében kiállítás nyílt az Erdélyi Helikon dedikált könyveiből, ritkaságaiból. A prózafelolvasó verseny zárásaként koszorúzást tartottak és virágokat helyeztek el az Erdélyi Csillagok Fájánál.
Pál László
Fotók: Anda Péter