Csipkénk Berlinben
Kultúra

Csipkénk Berlinben

A halasi csipke Berlinben hallat magáról, az elkövetkezendő hetekben pedig idehaza várja csodálóit. Májusban újra csipkekiállítás lesz városunkban, azt követően Szentendrén, Budapesten és Baján vendégeskedik.

A Külügyminisztériummal régóta jó kapcsolatban áll a város. Ezúttal egy németországi felkérésnek tett eleget a csipkemúzeum közreműködésükkel.

- Áprilisban Berlinben mutatkozik be a halasi csipke. A Nemzetközi Turizmus Vásár, Kulturális Kirakat gasztroturizmus rendezvényén veszünk részt. Négy csipkét és tájékoztató anyagot küldtünk ki: a táncoló fiút, a táncoló lányt, a pávát és a magyaros terítőt – tudtuk meg Szécsiné Rédei Évától. – Örülünk, hogy ott lehet csipkénk a berlini magyar nagykövetség kirakatában, mely a német főváros leglátogatottabb részén található. A rendezvény felhívja a figyelmet hazánk különleges és értékes termékeire, hungarikumaira. A kirakat előtt nap mint nap több ezer ember megy el, így adott a lehetőség, hogy szélesebb körben megismerjék a halasi csipkét. A berlini magyar nagykövetség kirakatában a herendi porcelánnal együtt állították ki.

magyaroscsipke

Hamarosan újabb fontos eseményre kerül sor. A XVII. Csipkekiállítást május 6-án és 7-én rendezik Kiskunhalason. Ebben az évben magyar csipkekészítő műhelyeket és csipkeiskolákat hívtak meg, de érkeznek Lepoglavából és Magyarkanizsáról is szakmabeliek. A Csipkeház nagyterme a felnőtteké, a kisebb pedig az ifjúságé, akik csipkekészítési bemutatókat is tartanak.

Aki május 15-én, 16-án részt vesz a szentendrei Pünkösdi forgatagon, ott szintén találkozhat iparművészeti remekünkkel. A budapesti Lurdy Házban május 21-én, 22-én tartják a Magyarok Világtalálkozóját, ahol szintén képviselteti magát a halasi csipke, mely júniusban bajai kiállításon, majd a Múzeumok Éjszakáján is várja a közönséget.

Szöveg: Pál László

Még több cikk

Út lélektől lélekig

Út lélektől lélekig