Kiállítás a rendvédelem történetéről
Kultúra

Kiállítás a rendvédelem történetéről

A rendvédelem múltját és jelenét bemutató kiállítás nyílt a Rendőrség napja alkalmából a SZAKI (VOKE) Művelődési Házban Deli Pál magángyűjtő anyagából. A tárlatot Farkasné Wodring Zsuzsanna címzetes rendőr őrnagy, a Kiskunhalasi Rendőrkapitányság kiemelt bűnmegelőzési előadója nyitotta meg.

 
A kiállítás anyaga az első világháborútól napjainkig mutatja be az elmúlt száz év rendvédelmi relikviáit.  Nem csak a rendőrség, hanem a katasztrófavédelem, a honvédség, a büntetés-végrehajtás, a mentősök és a nemzeti adóhivatalnál, szolgálók hivatásosok egyen ruházatát törvény szabályozza, de az élet sok más területén is formaruha viselete a kötelező előírás.

Az egyenruhák különböző színűek, az adott rendvédelmi szervezet tevékenységét, az elmúlt évtizedek rendszereit, a hagyományokat is megjelenítő külső jellemzőkkel a hozzá tartozó rendfokozatokkal. A viselőik azonban egy közös célért dolgoznak, szolgálnak, ha kell életüket is feláldozzák az esküjükben foglaltakért.
A rendfokozatokat jelzik a váll-lapok, a tépőzáras jelzés, a vállszalagra varrott jelzés, a paroli, a sapkajelzés, a karrendfokozati jelzés. A rendfokozati jelzések egyben mutatják az adott testület hierarchikus rendjét is. A tiszthelyettesekre, tisztekre, főtisztekre és a tábornokokra nézve ez kötelezően betartandó alá-és fölérendeltségi viszonyt jelent. Ennek a hierarchiai rendnek a teljes palettáját mutatja be a kiállítás anyaga, az egyéb használati tárgyakkal és kitüntetésekkel, állományjelzésekkel, az adott korok történelmi viszonyait bemutató kiadványokkal kiegészítve.
A látogató igazi időutazáson vehet részt, mire a tárlat végére ér. A kiállítás az Állomás utca 4. szám alatt tekinthető meg a volt MÁV székházban, nyitva tartási idő alatt. Még több kép a tárlatról itt.
Kép-szöveg: Pozsgai Ákos