Hétvégén csipkekiállítás
Kultúra

Hétvégén csipkekiállítás

A Csipkeházban hétvégén rendezik meg a XVII. Országos Csipkekiállítás és Találkozót, mely minden évben a csipke ünnepét jelenti Kiskunhalason. A megnyitót május 6-án 16 órakor tartják. A magyar csipkeiskolák mellett bemutatkoznak Horvátország, Szerbia és hazánk csipkéi. Szécsiné Rédei Éva igazgatót a nagyszabású csipkeházi rendezvény előkészületeiről, a céljairól és a tervezett folytatásról is kérdeztük.

- A kiskunhalasi csipkés program hagyományőrző rendezvény. Miben hoz mégis újat?

– Idén a magyarországi csipkekészítőkre koncentrálunk, célunk bemutatni az ország különböző tájegységeinek jellegzetes csipkéit. Ebben az évben először, újdonságként teret adunk az ifjúságnak. Csipkeiskolákat és ifjúsági csoportokat hívtunk meg bemutatkozni. Szakmai körökben mindkét kezdeményezést nagy örömmel fogadták, az előző évhez képest jóval nagyobb számban jelentkeztek az alkotók. Balatonendrédi, nagykállói, nemeshanyi és szécsényi fiatalok munkái tekinthetők meg a kisteremben. A nagyteremben pedig az ország minden tájáról érkező alkotók csipkeremekeiben gyönyörködhetnek a látogatók. A korábbi évekhez hasonlóan, a szakmai kapcsolat révén Lepoglavából és testvérvárosunkból, Magyarkanizsáról is érkeznek kiállítók. A kiskunhalasi kiállítás a bemutatkozás mellett egy szakmai találkozót is jelent, lehetőség nyílik beszélgetésre, tapasztalatcserére.

csipkek

- A megnyitó május 6-án 16 órakor lesz. Milyen programmal várják az érdeklődődőket?

– Köszöntőt mond Pajor Kálmán, a Hungarikum Szövetség elnökségének tagja; Bányai Gábor országgyűlési képviselő és Fülöp Róbert, Kiskunhalas polgármestere. A kiállítást Vonsik Zsuzsanna, a Magyar Csipkekészítők Egyesületének elnöke nyitja meg. Közreműködik: a 40 éves Lyra együttes. A kiállítás fővédnöke: Birinyi József, a Hungarikum Szövetség elnöke. A megnyitót követően a szokásostól eltérően a fiatal csoportok csipkekészítési bemutatót tartanak. Üdítő és lelkesítő látvány ahogyan a 10-15 éves fiatalok nagy kézügyességgel és örömmel készítik a csipkéket.

Nemeshanyi csipke

- A rendezvény kétnapos. Mire számíthat a közönség május 7-én?

- Szombaton 9-től 17 óráig értékesítéssel egybekötött csipkekészítési bemutató lesz nálunk. Rendezvényünkre több mint 50 felnőtt és 30 fiatal alkotó 150 munkáját hozza el. Örültek a lehetőségnek, mely hiánypótlónak számít Magyarországon. Résztvevőink: Horvátország, Szerbia, Balatonendréd Általános Iskola, Nagykálló Ifjúsági csoport, Nemeshany Ifjúsági csoport, Szécsény Ifjúsági csoport, Alsóörs, Budapest, Debrecen, Hódmezővásárhely, Hövely, Karcag, Kerekegyháza, Kunmadaras, Makó, Öcsény, Pécs, Pécsely, Székesfehérvár, Szomolya, Tápiószecső, Terény, Veszprém csipkekészítői. Varrott, vert, horgolt, kötött és frivolitás csipkekészítési technikákat ismerhetnek meg az érdeklődők. A csipke készítők között meghirdetett „Újjászületés, megújulás” című pályázat eredményhirdetését 14 órakor tartjuk. A díjakat Farkas Dániel alpolgármester adja át. A Szivárvány Bábszínház bábjáték előadása Halasi Csipke címmel 15 órakor kezdődik. A kiállítás május 19-ig tart nyitva, naponta 9-12 és 13-17 óra között látogatható.

Hunnia csipke

- Mi a legnagyobb erénye a csipkekiállításnak és találkozónak?

–Célunk, hogy megmutassuk: a mai rohanó világunkban is van létjogosultsága a kézimunkának és reményeink szerint jövője is a csipkekészítésnek. Aki eljön a rendezvényünkre, meg is győződhet erről. Minden érdeklődőt szeretettel várunk a hétvégén, majd az elkövetkezendő napokban a kiállítás nyitva tartási ideje alatt a Csipkeházban.

Indexkép-szöveg: Pál László