Időutazás Baráth Józseffel
Kultúra

Időutazás Baráth Józseffel

Már hagyomány a Közösségek Házában, hogy augusztusban új kiállítással jelentkezik Baráth József. A város népszerű művész-tanára ezúttal egy Petőfi Sándortól vett idézetet választott mottóul: „gyi lovam, gyi Betyár…” - Aktív kiállításaim 2002. óta folyamatosan vannak a Közösségek Házában. Magdolna nap és a születésnapom környékén szokott lenni a megnyitó – idézte fel Baráth József. Az idei augusztus 12-től 23-ig várja a látogatókat. A tárlat címe: gyi lovam, gyi Betyár…


- Petőfi korában az volt az álom, hogy szilaj nádparipán lovagolnak. Még az én gyerekkoromban is felmerült ez. A maiak biciklivel, velocipéddel közlekednek. Ezzel a kiállítással a múltat és a jelent akarom idézni. Ahogy én látom – mondta el érdeklődésünkre. – Gyerekkoromban Pozsonyban laktunk. Az utcánkban mesterségekkel ismerkedhettem. Az ott dolgozó iparosok kedvesen fogadtak minket. Ha rollerünk csapágy nélküli tengelye elkopott, nagy szeretettel megjavították nekünk. Csodáltuk a munkájukat, elvarázsoltak minket.


A város népszerű művész-tanárát lenyűgözik a technika csodái. Azt mondja, 87 éve tapasztalataival össze tudja hasonlítani a régi és a mai világot. - Gyerekkoromban Verne Gyula Utazás a Holdba regényét olvastuk. Azóta űreszközök járják a galaxist. A sebességről szólni kell. Eljött a mágnesesen lebegő gyorsvonatok ideje. Az én időmben robajjal jártak a csodált autók, ma hang nélkül. Úgy jönnek, hogy nem veszem észre. Mennyire megváltozott a világ! Az általunk barkácsolt farollertől, korcsolyától meddig jutottunk el…


Hangsúlyozta: a megnyitó ideje alatt is utazunk, ahogy forog a Föld. Folyamatos mozgásban vagyunk. Baráth József legújabb tárlata az előzőekhez hasonlóan szintén 25 művet tartalmaz. Fele életkép, fele nonfiguratív, elvont, dekoratív alkotás. Témája: a közlekedés, az utazás. - Bródi Mária kitűnő ízléssel, igényesen rendezi a kiállításaimat. Különösen ügyel a színek összhangjára – mutatott rá.


A tárlat a Közösségek Háza Forrás-termében a Halasi Média és Kultúra Kft. szervezésében valósult meg. A rendezvényen Csordás Tibor működött közre szavalattal.

Az eseményen készült további képeket ide kattintava tekinthet meg.
Pál László
Fotók: Anda Péter