Halasra várják a Saul fia főszereplőjét
Kultúra

Halasra várják a Saul fia főszereplőjét

Röhrig Géza, az Oscar-díjjal jutalmazott Saul fia magyar alkotás főszereplője lesz az idei XII. Halasi Zsidó Fesztivál kiemelt díszvendége. A két napos rendezvényen fellép Nógrádi Gergely énekes, kántor és kiállítás nyílik Macskássy Izolda festőművész alkotásaiból is. A koncertek és különböző zenei rendezvények mellett a Halasi Média és Kultúra Nonprofit Kft. által is támogatott fesztivál kiemelt témája lesz a keresztény-zsidó párbeszéd.

 

 

A Saul fia a tíz legnézettebb mozifilmek egyike volt tavasszal Magyarországon, a filmet végig telt házzal vetítették a kiskunhalasi moziban is. A film egyik legfontosabb forrása Gideon Greif Könnyek nélkül sírtunk című interjúkötete, amelyben a hírhedt auschwitz-birkenaui Sonderkommando nyolc túlélője meséli el drámai történetét. A Saul fia az Oscar-díj mellett számos nemzetközi díjat is kapott.


Röhrig Géza, a Saul fia főszereplője megkapta New Yorkban a Champions of Jewish Values (A zsidó értékek bajnokai) nevű kitüntetést is. A költő-színész, a korábbi díjátadáson kiemelte, két szempont vezérli a Saul fiával kapcsolatos megnyilatkozásait: egyrészt a fiatalokhoz szeretné a leginkább eljuttatni a filmet, másrészt azt a leegyszerűsítő közvélekedést igyekszik megingatni az emberekben, hogy a holokauszt után nincs miért hinnünk Istenben. A Halasi Zsidó Fesztivál szervezői az idei rendezvényre meghívták a Saul fia főszereplőjét. Röhrig Géza Kossuth-díjas színész, író, költő, énekes szeptember 4-én, vasárnap a 13:30-kor kezdődő közönségtalálkozó vendége lesz.

A zsidó fesztivál még számos érdekességgel várja az érdeklődőket, ismét találkozhatnak a halasiak Macskássy Izolda festőművésszel és alkotásaival, de Halasra várják a neves énekes-kántort, Nórgádi Gergelyt (The Jewish Pavarotti) is, akivel a Back to the roots – “Minden zsidó zene, ami jó!” című előadás keretében együtt lép fel Lakatos György gitárművész ( Mr. Goldenhand), Daniel Bouaziz tenorista és a kiskunhalasi származású Raáb Gábor operaénekes, kántorjelölt is. További zenei csemege lesz a szombat délutáni Kántorkoncert is, amelyen Fekete László, a Dohány utcai Zsinagóga főkántora, Budai Miklós, a Páva utcai Zsinagóga kántora, Raáb Gábor kántorjelölt és Fehér Dóra zongoraművész működnek majd közre.


A fesztivál kiemelt témája lesz a keresztény-zsidó párbeszéd, Barna Ferenc Máté domonkos szerzetes Róna Tamás rabbi és Ritter Nándorné vallástanár beszélgetnek majd a témáról. A kiskunhalasiak közül már többen is találkozhattak, az Izraelben élő magyar származású Spiczer Miri idegenvezetővel, aki rendszeres vendéglátója és kísérője a Halasról a Szentföldre érkező csoportoknak. Spiczer Miri „A Szentföld zsidó szemmel” című előadása várhatóan szintén sok érdeklődőt vonz majd. A zsidó gasztronómiát, különböző kóser ételeket is bemutató fesztivál, záró rendezvénye a Dockpiano Band Hakol Beszeder, Minden Rendben című zsidó zenei koncertje lesz, amelyre szintén sok érdeklődőt várnak a szervezők. A XII. Halasi Zsidó Fesztivál részletes programja a Halasmédia oldalain és a Halasi Tükörben is elérhető lesz.
Pozsgai Ákos
Fotó: Internet, Pozsgai Ákos