Az igazság oldalán
Kultúra

Az igazság oldalán

Szalai Attila vajdasági karikaturista alkotásainak kiállítása tekinthető meg a Közösségek Házában, a Halasi Média és Kultúra Kft. szervezésében. A tárlaton sportolók, zenészek, művészek portréi szerepelnek. A megnyitót augusztus 25-én tartották a művelődési ház Forrás-termében a VI. Szabadkai Kulturális Napok nyitó rendezvényeként. A képeket Agárdi Gábor, a Pannon RTV újságírója ajánlotta a közönség figyelmébe. - Mindig az igazság oldalán áll – mondta Szalai Attiláról, az emberről és a karikaturistáról. – Mostanában szeretettel rajzol mindenkiről.

 

 

Sport, Művészet és Rock & Roll című könyvében 156 portré található. Valahol mindenki a példaképe, akik előtt ily módon tiszteleg. A legtöbb emberrel, akit lerajzolt, személyes élménye is van.

- Rengeteg emberrel találkoztam eddigi pályafutásom során. Olyanokkal, akikre igazán felnézek: Puskás Ferenc, Szeles Mónika, Vajda Attila, Karácsony János, David Beckham, Cristiano Ronaldo… Ami nagyon fáj, Prince-szel személyesen nem beszéltem, viszont táncoltam vele a Szigeten, a színpadon. Olyan élményem fűződik még hozzá, hogy halála előtt két hónappal közölt egy karikatúrát róla, a koncertsorozatról a twitteren. A mai napig fent van. Én ezt nagyon nagy elismerésnek tartom.

Karikatúrát tudni kell rajzolni. A tehetség mellett sok gyakorlás, tapasztalat és fejlődés szükségeltetik hozzá. Az újvidéki Léphaft Pál, aki a Magyar Nemzetbe rajzol, úgy tartja, egy bizonyos kort el kell érni ehhez. -  Talán 30-35 éves kell, hogy legyen az ember. Fogalma kell, hogy legyen a rajzolásról. Rengeteg jó orosz karikaturista van, akiktől lehet tanulni. A keleti blokk kicsikét erősebb volt, főleg a kemény karikatúrákban. Nagyon sok repülőmérnök, tiszt volt, akiből utána karikaturista lett – mondta Szalai Attila.A kiskunhalasi kiállítás anyaga egy válogatás a legújabb kötetéből. Többségben olyan személyek portréját hozta el, akit az itteni közönség is ismer. 

Szöveg: Pál László

Fotók: Anda Péter