Saul fia főszereplője és a zsidó művészvilág Halason
Kultúra

Saul fia főszereplője és a zsidó művészvilág Halason

Az idei, sorrendben XII. Halasi Zsidó Fesztivál díszvendége Röhrig Géza, költő, a Saul fia című film főszereplője volt. Röhrig Gézának több mint húsz éve jelent meg az első verseskötete, idén pedig a legújabb, „az ember aki a cipőjében hordta a gyökereit” címmel, amelyből fel is olvasott a halasi közönségének. Héber, jiddis örökzöldek, zsidó vonatkozású világslágerek is felcsendültek a Back to the Roots produkció előadásában az elmúlt hétvégén, a zsinagógában. A zenekar idén Kanadától Floridáig meghódította az amerikai kontinenst, és még ebben az évben a világhírű New York-i Carnegie Hallban is nagy sikert aratott a muzsikájuk. Velük együtt énekelt vendégelőadóként Raáb Gábor, kiskunhalasi származású kántorjelölt, aki a hazai művészeti kurzusok mellett angliai és izraeli művészeti egyetemeken folytatott zenei tanulmányokat és képzi magát ma is.

 

A legnagyobb érkelődés a hétvégi zsidó fesztiválon Röhrig Géza költő, a Saul fia című Golden Globe és Oscar-díjas film főszereplője közönségtalálkozója volt, költeményeiből is felolvasott, beszélt az Oscar-díjig tartó viszontagságos életútjáról. Egy évvel ezelőtt nem sokan tudták volna megmondani, ki Röhrig Géza. Persze a zenész, költő, színész, rendező, bibliaoktató, halottmosó azóta a Saul fia miatt széles körben ismert lett. Éppen ezért a most megjelent új verseskötetét feltehetően sok olyan ember fogja kézbe venni, aki korábban nem ismerte a munkásságát, annak ellenére, hogy első könyve több mint két évtizede jelent meg. És bár a sonderkommandós Saulként megbabonázó alakítást nyújtó Röhriget izgalmas kaland megismerni punkzenészként, videoklip-rendezőként és amatőr színészként.


Személyes életútjának lényege a verseiből megrázó erővel derül ki. Anyja, aki maga is árva volt, elhagyta, négyéves koráig az apja nevelte, de egy orvosi műhiba miatt meghalt, és Röhrig állami gondozásba került. Nevelőotthonban élt tizenkét éves koráig, amikor örökbe fogadta egy zsidó család, ahol a holokauszttúlélő – egyébként nem vallásos – nagyapa hatására talált rá a zsidó identitásra és vallásra.


A hétvégi zsidó fesztiválon számos kulturális programmal várták az érdeklődőket. Macskássy Izolda festőművész kiállítása mellett a keresztény-zsidó párbeszéd keretében a felnőtté válás bibliai értelmezéséről hangzott el tartalmas beszélgetés Barna Ferenc Máté domonkos rendi szerzetes, dr. Róna Tamás rabbi és Ritter Nándorné vallástanár előadásában. A Szent föld látnivalóival Spittzer Miri izraeli idegenvezető fotókkal illusztrált előadásán keresztül ismerkedhettek meg az érdeklődők. A vasárnap délutáni Kántorkoncerten Fekete László, a Dohány Utcai Zsinagóga főkántora, Budai Miklós, a Páva Utcai Zsinagóga kántora és Raáb Gábor kántorjelölt előadását hallgathatták a műfaj kedvelői Fehér Dóra zongorakíséretében. (GALÉRIA)


Hatalmas érdeklődés kísérte a Back to the Roots formáció koncertjét is, az autentikus zsidó muzsika mellett ismert világslágerek is felcsendültek. Lakatos György, a Floridában élő világhírű gitárművész a legnagyobb koncerttermek népszerű vendége. Virtuóz játéka nyomán idén megkapta a Mr. Goldenhand, azaz az Aranykéz elismerést. Az általa irányított Back to the Roots produkció 2016-ban három amerikai, egy ausztrál és egy európai turnén örvendezteti meg a hallgatóságot, ennek egyik állomása volt a kiskunhalasi koncert.


Nógrádi Gergely, a budai Frankel Zsinagóga kántora, generációjának kiemelkedő tehetséggel megáldott művésze. 2015-ben Európa legjobb kántorhangjának választotta az Európai Kántorok Szövetsége. 2016-ban, amerikai koncertturnéja során a kitüntető „The Jewish Pavarotti” címet adományozták neki. Daniel Bouaziz, a francia-izraeli tenoristát Párizsban, Tel-Avivban és az USA-ban széles rajongótábor fogadja a fellépésein. A művész először lépett fel Magyarországon, a budapesti és több nagy vidéki város helyszínei mellett, itt Kiskunhalason is. Széles repertoárjában Cavaradossi szerepétől a modern izraeli dalokig számos csodálatos örökzöld megtalálható. A közel másfél órás kiskunhalasi koncerten is a hagyományos zsidó muzsika mellett több világsláger is felcsendült, a közönség állva tapsolta a művészeket az előadás végén.
Kép-szöveg: Pozsgai Ákos