Nyitva a Pinceműhely
Kultúra

Nyitva a Pinceműhely

Lázár Kálmán egykori műtermébe is betérhetnek a látogatók a Halasi Szüreti Napok ideje alatt. A pinceműhely a Sétáló utcán található és a Közösségek Háza udvaráról nyílik.

 

 

A szervező Halasi Média és Kultúra Nonprofit Kft. újabb képzőművészeti tárlattal fogadja a közönséget a művelődési központban. A régi-új közösségi tér nosztalgikus érzéseket ébreszthet a látogatókban. - A közelmúltban eltávozott közülünk egy művészember, Lázár Kálmán, aki hat évig bérelte a művelődési ház pincéjét. Úgy érezte, neki ez teljesen alkalmas alkotóteremnek. Belakta. Aki kíváncsi, megtekintheti e műhelyt a Halasi Szüreti Napok ideje alatt. Abban, hogy látogatható lett, nagy szerepe van Sáli Levente festőművésznek, aki kicsit átrendezte – mondta Halla Zoltán, a szervező Halasi Média és Kultúra Nonprofit. Kft. képviseletében.

A kiállítást szeptember 7-én este Szűcs Károly nyitotta meg. A művészettörténész úgy fogalmazott: jópofáskodás helyett komolyan teszi ezt.

- Belépve a pince műterembe, a napi rutinunkat fejre állítva van esélyünk megérteni Lázár Kálmán művészetét. A pince számára az alkotólaboratóriumot képviselte. A feje tetejére állított valóságot – fogalmazott. Szűcs Károly a továbbiakban arról beszélt, mi a jelentősége Lázár Kálmán művészetének. Rámutatott: az alkotó fejlett esztétikai érzékkel, egyedi látásmóddal rendelkezett.

- Alkotásaiban megjelenik a 20. századi modernizmus termékeny gondolata. Tudatosította, bármi lehet művészet. Halason Lázár Kálmán volt felfogásában a legmodernebb művész. Pop-art műveket alkotott, a városi fogyasztást ironikusan mutatta be. Másik kedvence a gesztusfestészet volt, és a hiperrealizmus sem ált tőle távol – tudtuk meg.

Szöveg: Pál László

Fotók: Anda Péter (GALÉRIA)

Még több cikk

Út lélektől lélekig

Út lélektől lélekig

Dallista Koós Jánossal

Dallista Koós Jánossal