Élőzenés folkutazás
Kultúra

Élőzenés folkutazás

Tizennégy tájegység viselete mutatkozik be a Halasi Szüreti Napok egyik különleges program elemében, szeptember 10-én, szombaton késő délután, a Borudvari színpadon. A lengyeltótiban élő Rimóczi házaspár Hajni és Laci, viseletkészítéssel foglalkoznak több mint 1 évtizede. Az élőzenés folkutazáson igyekeznek minél több viseletet felvonultatni, hogy a laikus emberek is lássák: nem csak a kalocsai és a matyó viselet magyar. Az összeállításnál fontos volt, hogy a legtöbb, általuk kivitelezett ruhadarab legyen. A szép viseleteket azonban viselni és bemutatni is kell, ehhez már segítséget hívtak Hajniék.


- Legkedvesebb barátainkat kértük fel a bemutatóra, a Mayossa Táncegyüttes több tagját, a népművészet ifjú mesterét, Kirch Zoltánt és párját, Podpácz Beátát lányaikkal, Borókával és Sárával. Itt lesz velünk Andrássy Zsolt és felesége Eszter, akik a Monori Strázsák táncosai, Jelinek Emese a Nógrád Táncegyüttesből, valamint a mi gyermekeink: Luca és Hunor, illetve a halasi táncosok Mándity László és Bischoff Ádám is látható lesz majd a színpadon.

A bemutatót Nokta Gábor a Mayossa Táncegyüttes vezetője koreografálja. A csapat és a Rimóczi házaspár munkakapcsolata az évek alatt mély barátsággá szövődött.

- Számomra óriási élmény mindez, hiszen 15 rövid produkciót, valamint a hozzájuk fűződő bemutató szöveget kell úgy összefűznöm egy egésszé, hogy az mindenki számára könnyen élvezhető, de mégis rendkívül színvonalas műsor legyen. Nem lesz tűzijáték a műsor közben, nem fog forogni a színpad, nincs óriási állandóan változó díszlet mögöttünk, nincsenek show-elemek beépítve a műsorszerkezetbe, mert próbáljuk az igazán értékes, bensőséges oldalról megközelíteni a dolgokat, mert így lehet ez az egész igazán hiteles…és nem cirkuszi mutatvány. Ezek a viseletek önmagukban remekművek, ha csak egy teremben lennének felállítva próbababákon, már úgy érdemes lenne mindenkinek megnéznie azokat. Mi viszont úgy gondoltuk, használat közben mutatják meg igazi szépségüket, így zenekarral kiegészülve, egy igazán hangulatos táncmulatságot szeretnénk a közönség elé varázsolni a borudvarban.

Hajniék vallják, hogy minél többen kezdik el értéknek tekinteni a hagyományt, akár az által hogy a kezükbe kerül 1-1 viselet, vagy magukra ölthetnek egy régi ruhadarabot, annál kevesebb régi viselet végzi a szemétben. Az emberek rájönnek, hogy a dédinél vagy a mamánál talán még találhatnak ők is valamit a padláson, és múltjuk megismerése által teljesebben élhetik meg a jelent és lesz miről mesélniük a jövőben. Hasonlóan derülátó a Mayossa Táncegyüttes vezetője, Nokta Gábor a viselet bemutató kapcsán is.

- Ha minden jól sikerül Kiskunhalason és úgy látjuk szépet és jót alkottunk, akkor biztos vagyok abban, hogy Kiskunmajsán, de akár más településeken is bemutassuk ezeket a fantasztikus viseleteket. A kilátogató közönségnek semmi mást nem ígérhetek csak jó hangulatot, gyönyörű lánykákat, menyecskéket, jóképű daliás férfiakat, vidám zeneszót…és persze rengeteg szebbnél szebb viseletet! Előre szólok, ne ijedjenek meg, ha a színpad kevésnek bizonyul és lemegyünk közéjük táncolni…

Szöveg: Vadkerti Mónika