A zene világnapján Lyra-muzsika a Dunán
Kultúra

A zene világnapján Lyra-muzsika a Dunán

A Duna TV a Zene Világnapja alkalmából tematikus összeállítással jelentkezett szombat reggeltől a Család-barát magazinműsorával. Az adásba többek a haza és nemzetközi zenei világ képviselői között meghívót kapott az idén 40. születésnapját ünneplő kiskunhalasi Lyra együttes is. Két dalt énekeltek az élő adásban a körülöttük ülő gyerekeknek.

Október 1-je, a zene világnapja, a Duna TV Család-barát magazinműsorának szombati adása ebből az alkalomból minden a zenéről szólt. A műsorban szinte minden stílus képviseltette magát a komolyzenétől, a rock and rollig és a zene világnapjának aktuális üzenetéről beszélgetett Kurucz Éva és Gaskó Balázs műsorvezető-páros.

A műsorba meghívást kapott Rost Andrea és Kovács Ákos Kossuth-díjas művészek, a zenei élet színe java ellátogatott az adásba, a világhírű Roby Lakatos és zenekara csodálatos hegedűjátékával kápráztatta el a nézőket. Kökény Tamás, a Virtuózok 2016 nyertese is egy gyönyörű produkcióval kedveskedett, de vendég volt Singh Viki, Gájer Bálint és a The Prison Band is. Az adásból kiderült, hogyan lehet hétköznapi eszközökkel zenélni, különleges produkcióval készült GLASSO – az éneklő poharak művésze, valamint, hogy Bősze Ádám, az M5 és a Bartók Rádió műsorvezetője milyen különleges kottákat gyűjt.

Az illusztris vendégek sorába hívták vendégül a 40. éves kiskunhalasi Lyra együttest is. kettő dalt is előadtak a stúdióban a gyerekeknek. Csorvási Zoltán zenekarvezető elmondta, hogy az általuk előadott megzenésített versek és költemények időtállóságát misem bizonyítja jobban, mint, hogy a gyerekek ma is ugyanolyan csodálattal és áhítattal hallgatják zeneműveiket, mint négy évtizeddel ezelőtt, pusztán a korábbinál egy kicsit több látványosságot visznek egy-egy produkcióba, hogy fent tartsák a nebulók figyelmét.

Az élő adásban Jeszenszky-Sebők Judit énekesnő egy méhcsípés miatt nem tudott ott lenni, helyette Kovács Sándor (hegedű) volt a beugró és egyben a fellépés megmentője is – mondta el Csorvási Zoltán. Aki nem tudta megnézni a szombat reggeli adást, az sem maradt le az adásról, mert a Duna World csatorna kétszer ismétli: szombaton 17.40-kor és vasárnap reggel 5.25-kor az adást.

A népszerű, az 1500. adáson is túl lévő műsorban, nem először szerepeltek kiskunhalasiak. Az elmúlt időszakban kétszer is a Család-barát magazin vendégei voltak a halasi csipkevarrók is. Talán nem véletlen, a műsor felelős szerkesztője, Gáspár Mónika is kiskunhalasi származású, a kilencvenes évek elején a Halasi Tükör szerkesztő munkatársa volt.

Szöveg: Pozsgai Ákos
Fotó: Csorvási Zoltán