Bridge – A nagy játszma
Kultúra

Bridge – A nagy játszma

A halasi őszi színházi évad az Éless-Szín vendégjátékával kezdődött a Városi Filmszínházban, a Halasi Média és Kultúra Nonprofit Kft. szervezésében. A társulat a Bridge – A nagy játszma című vendégjátékot mutatta be nagy sikerrel.

 

A történet szerint a professzor meghívásának örömmel tesznek eleget barátai, az író és a színész. Az indíttatásuk azonban más és más. Az író témát keres következő darabjához, a színész pedig vonzódik a professzor feleségéhez. A pedáns házvezetőnő szinte mindent tud mindenkiről, és eljön majd az ő ideje is. A professzort elszólítja otthonról egy közelben történt baleset, az író pedig kimegy a kertbe kiszellőztetni az agyát. Ez a kis idő elegendő ahhoz, hogy történjen valami. Az író pedig egyszer csak betoppan…

szinhaz02

- Nem régen játsszuk ezt a darabot: kétéves. A szerzője, Harmath Imre elsősorban slágerszövegíró volt annak idején. Néhány színdarabja van, ezek jó színvonalúak. A Bridge nagyon megtetszett nekem. Dramaturgiailag fogott meg, nagyon érdekes – mondta dr. Éless Béla, a színház vezetője és tulajdonosa, aki az írót alakítja. – Harmath Imre a ’30-as évek második felében, amit a film fedezett fel jóval később a rögzített technika révén, az úgynevezett visszajátszást, már használja. Az általa megírt formában, kétféle variációban mutatjuk be, hogy megmondja-e a férjnek a jó barát az igazat, avagy nem. A szerelmi háromszögben is érvényesül a realitás. Mikor, melyik szempontból nézzük, az egy kicsit más-más igazság. Az előadásban az író valamelyest narrátor is, tartja a kapcsolatot a közönséggel – tudtuk meg.

szinhaz04

A professzor gyönyörű fiatal feleségét Gregor Bernadett alakítja. Klára asszony szerepében lép színpadra, aki kártyázik is, nem úgy, mint a színésznő a valóságban…

szinhaz06

- Itt bridzselünk. Jött egy szakértő és megmutatta, hogyan kell csinálni. Azért bízom benne, a nézőtérről nem látják annyira a lapokat. Maga a forma megvan, ahogy kártyázunk, de nem tanultam meg – árulta el. – Az előadás, A nagy játszma tulajdonképpen az élet nagy játszmáiról szól. Én vagyok Klára, a professzor felesége, akit a család jó barátja rajtakap a sármos színésszel, ahogy éppen csókolózunk, miközben a darab szerinti férjemet elhívják egy esethez. Klára egy jómódban élő, szerintem kicsit unatkozó szépasszony, aki flörtöl ezzel a színésszel. Az előadás során kiderül, hogy a viszonyunk korábban kezdődött. A darab érdekessége, hogy Harmath Imre két variációt írt a befejezésre. Az egyik, amikor a házi jó barát megmondja a férjnek, hogy mi történt, a másik pedig az, amikor elhallgatja. Mind a két lehetőséget bemutatjuk.

szinhaz05

A halasi színházi évad következő előadása november 15-én 19 órakor lesz Botrány az Operában címmel.

Szöveg: Pál László

Fotók: Anda Péter (galéria)