A magyar történelem litográfiákon
Kultúra

A magyar történelem litográfiákon

Máday Norbert gyűjteményéből tekinthető meg kiállítás a Thorma János Múzeumban. A magyar történelem litográfiákon címet kapta a kiskunhalasi tárlat. A rendezvényen Fülöp Róbert polgármester mondott köszöntőt. Örömét fejezte ki, hogy a múzeum munkatársai ennyire aktívak, és lehetőséget adnak látogatóik számára az ismereteik bővítésére. A házigazda intézmény nevében Szakál Aurél igazgató ajánlotta a közönség figyelmébe az időszaki tárlatot.

 

 

A litográfia görög eredetű szó, magyarul kőnyomatot jelent. A síknyomtatás elvén alapuló grafikai eljárás. Egykor a nyomdatechnika egyik legfontosabb ága volt. Ezúttal a Thorma János Múzeum ad otthont litográfiáknak – felidézve a magyar történelem jelentős eseményeit. A képek Máday Norbert műgyűjtőtől valók.

- Kiskunhalason születtem. Tízéves koromig itt éltem, itt nőttem fel. A gyerekkorom, szép emlékeim ide kötnek, úgyhogy ez nekem nagyon fontos kiállítás – mondta. - Azt gondolom, hogy minden olyan tárgy fontos, ami a magyar történelemhez kapcsolódik. A litográfiák különösen azok, mert olyan kordokumentumok, amelyek megmutatják, hogy ennek a nemzetnek igenis van kultúrája, történelme.

A válogatást Antal Károly antikvárius végezte szakértőként. Neki is van kiskunhalasi kötődése, rokonai élnek a városban. - A képi ábrázolás érdekel. Széles és tág terület ez időben. A különböző korok nagy művészei foglalkoztak sokszorosított grafika előállításával. Nagy igény volt rá könyvek illusztrálásánál. Nagyon finom vonalakat tudtak kőre, majd papírra vinni. Az 1800-as évektől önálló lapokként az otthonok díszítésére is készítettek litográfiákat. A forradalom leverése után nem kevés kép jelent meg. Ezek nagy része Magyarország történetével foglalkozó metszet volt – tudtuk meg. – Máday Norbertet bő 25 éve gyűjtőként ismertem meg. Papír emlékei a könyvtől a röplapon át a metszetekig terjednek – tette hozzá. A magyar történelem litográfiákon című kiállítás december 9-ig látogatható a Thorma János Múzeumban.

Kép-szöveg: Pál László

Még több cikk

Húsvéti dallista

Húsvéti dallista

Dallista Koós Jánossal

Dallista Koós Jánossal