Folk est, ötödszörre
Kultúra

Folk est, ötödszörre

Különlegességekkel készülnek az ötödik alkalommal megrendezett Folk est szervezői. A Sergő zenekar nagy létszámban, különleges hangszerekkel, vendégművészekkel érkezik, de a kézművességet kedvelők sem csalódnak. A népzenei koncert után pedig daltanulás és természetesen táncház következik, szóval kár volna kihagyni ezt az alkalmat is.

 

 

A rendszeresen, negyedévente jelentkező kiskunhalasi Folk est november 5-én igazán „extrának” ígérkezik. A Sergő zenekar nagy létszámmal, különleges hangszerekkel és vendégművészekkel készül az estére. A Folk estek, így ötödszörre igazi közösséggé kovácsolták össze a közönséget. A „törzsközönség” mellé azonban mindig érkeznek újak is, akiket a népzene, néptánc szeretete, a kíváncsiság vagy épp az újdonságok vonzanak be 1-1 rendezvényre. Azonban, a jól bevált szokásokat sem mellőzzük, így a Folk est kézműves része is elhagyhatatlan. Csordás Katalin viselet kiállítása, a kalocsai Fazekas Alkotóház különleges tárlata után, most szintén egy kalocsai kézműves termékei kerülnek kiállításra. Dallosné Edit meseszép mézeskalács figuráit több helyen láthatta már a nagyközönség, de Halasra megkülönböztetett figyelemmel készül. 

A népzenei koncertet egy fiatal, dinamikus banda szolgáltatja, melynek tagjai az országhatáron túlról, Vajdaságból is érkeznek majd. A Sergő zenekar repertoárjában leginkább kis magyarországi muzsikák csendülnek fel, de természetesen erdélyi dallamok is hallhatók lesznek az este folyamán. A koncertet Juhász Eszter gyönyörű éneke is színesíti, de Eszter sokoldalúsága a tánctudásban is megmutatkozik, és a Magyar Állami Népi Együttes tagjaként, párjával Paragi Zoltánnal több táncot is láthat tőlük a közönség.


A halasi táncosok is készülnek a Folk estre, a Kiskun Táncegyüttesből Mándity László és Sallay Laura ez alkalommal is fellép majd a Közösségek Háza színpadán.


A Vajdasági Bácsfeketehegyről érkezik Halasra Fekete Noémi, aki Arany Páva Nagydíjas népdalénekes. Noémi a Szabadkai Zeneiskolában tanul, mellette szülőfalujában is aktívan tevékenykedik a művelődési életben. A Feketics Művelődési Egyesület népdalénekese, a Csalogány és az Árvalányhaj tamburazenekarok oszlopos tagja – énekesként.

A népzenei koncertet követően az elmaradhatatlan daltanulás következik, majd a terem átrendezése után Mándity Lászlóék és Paragi Zoltánék is tanítanak egy-egy táncot a közönségnek. Jegyeket elővételben 800 forintos áron lehet vásárolni a Közösségek Házában és a Halas Televízió közönségszolgálatán. November 5-én, a helyszínen is lesz lehetőség belépőjegy vásárlásra, 1000 forintos áron. Dobos Janiék kifőzdéje gondoskodik majd a táncban megéhezett, megszomjazott vendégekről. Az energiára szükség is lesz, mert a rendezvény sokszor a hajnali órákig is ott tartja a táncos lábúakat.

A hagyományőrző rendezvényünket az Extractum Gyógyszergyártó, Forgalmazó és Szaktanácsadó Zrt és a Halas Ferr Kft. is támogatja.
Vadkerti Mónika