Hogy kerül a kóla a tepsibe?
Receptek

Hogy kerül a kóla a tepsibe?

Nem támogatom a rendszeres kólafogyasztást, de ezúttal engedtem családom kérésének, és egy olyan édességet sütöttem, aminek egyik fő alkotóeleme ez az üdítőital. Aki szereti a különlegességeket, annak érdemes kipróbálnia.

Kólaszelet

Hozzávalók:
Tészta: 23 dkg finomliszt, 15 dkg kristálycukor, 2 mk szódabikarbóna, 1 mk só, 2 nagyobb tojás, 150 ml joghurt, 1.5 tk vanília aroma, 12 dkg vaj, 2 púpozott ek holland típusú kakaó, 5 ek napraforgóolaj, 250 ml kóla

Kakaómáz: 15 dkg porcukor, 10 dkg vaj, 2 púpozott ek holland kakaópor, 1 dl kóla, 1 tk vanília aroma, 1 tk keményítő egy pici vízben feloldva, 1/4 narancs leve, 8 dkg dió lepirítva és durvára vágva

Elkészítés: Melegítsük elő a sütőnket 180 fokra. Egyik  tálban összekeverjük a lisztet, a cukrot, a szódabikarbónát és a sót. Egy másik tálban összekeverjük a  két egész tojást  a joghurttal és a vanília aromával. Egy lábasban felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a kakaóport, az olajat és a kólát. Forrásig melegítjük,  majd levesszük a tűzhelyről. Hagyjuk, hogy kihűljön, ezután hozzáöntjük a liszthez a tojásos keverékkel együtt, és alaposan összekeverjük. A masszát  kivajazott tepsiben, 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük. Amikor megsült, kivesszük, és hagyjuk hűlni. Közben elkészítjük a mázat. Egy teflon edényben felrakjuk  a cukrot, a vajat, a kakaót, az aromát és a kólát. Amikor forr, beleöntjük a keményítőt, amit előzőleg egy kicsi vízben simára kevertünk. Belecsavarjuk a narancslevet, és addig forraljuk, amíg közepesen sűrű nem lesz. Pár percig hűtjük, majd a tészta tetejére öntjük. Végül megszórjuk a pirított, és durvára vágott dióval. Szeletelés előtt, órára hűtőbe rakjuk.

Lepjék meg Önök is családjukat ezzel az ízletes édességgel!

Rita asszony
Fotó: Szőri Attila

Még több cikk

Krémesítjük a krumplit

Krémesítjük a krumplit

Egy finom ebéd

Egy finom ebéd

Tuti siker

Tuti siker

Magyaros házikolbász

Magyaros házikolbász