Kata pekingi kacsája
Receptek

Kata pekingi kacsája

Molnárné Venczel Katalin pedagógusként dolgozik, e mellett azonban a gasztronómia szerelmese, igyekszik a klasszikus hazai ízek mellett egy-egy különleges fogást is a családi étkezőasztalra tenni. Most elküldte olvasóinknak egyik specialitásának, a palacsintába töltött pekingi kacsának a leírását.

 

Hozzávalók: 1 konyhakész, kövér kacsa, 2 evőkanál méz, 3dl forró víz, 1.7 l tűzforró víz, 12 szál újhagyma fehér része, 1 kígyóuborka gyufaszál vastagságúra metélve, hoisin mártás (kínai, édes szilvás mártás), 25-30 „mandarin palacsinta”

Elkészítés: A mézet olvasszuk fel a forró vízben, tartsuk melegen. Tegyük a kacsát egy szitába. A tűzforró vízzel forrázzuk le, közben forgassuk, hogy mindenütt érje a víz. Tegyük egy nagy tálba, majd a mézes vizet öntsük a kacsára úgy, hogy mindenütt érje. A mézes levet ne fogjuk fel és másodszorra is öntsük a kacsára. Akasszuk fel a kacsát a szárnyainál fogva madzaggal, majd szellős helyen kell szárítani akár 24 órán keresztül. Pergamenszerűre szárad össze a bőr, de ügyeljünk arra, hogy ne szúrjuk fel a bőrét, maradjon egybe. A mellével lefelé tegyük a kacsát egy rácsra a sütő közepére, helyezzünk alá egy tálca forró vizet, amely felfogja a levét. 180 0C-ra előmelegített sütőben süssük 20 percig, a végén a bőre aranybarna lesz. Két fakanál segítségével (hogy ne szakadjon fel a bőr) fordítsuk meg a kacsát, majd süssük 25-30 percig a másik oldalát is. Fordítsuk meg még egyszer mellével felfelé, és süssük újabb 20 percet. Ha a bőr túlzottan sötét lenne, csökkentsük a hőmérsékletet, ha halvány maradna, növeljük picit. Míg a kacsát sütjük, az újhagymát vágjuk 5 cm-es darabokra, majd a darabokat csíkozzuk fel. Halmozzuk a hagymát és az uborkát is egy-egy tálba. Mielőtt felszeletelnénk a kacsát, a hasüregében lévő mártást öntsük egy tálba. A bőrt és a húst külön - külön daraboljuk falatnyi darabokra. Az asztalnál vegyünk a tányérunkra egy palacsintát (melyeket 45 dkg fehér lisztből, 3.5 dl forró vízből, 1 evőkanál hidegvízből, 2 teáskanál szezámolajból állítottunk össze), kenjük meg egy kis hoisin szósszal, majd mehet bele az ízlés szerinti mennyiségű hús, bőr, hagyma, uborka. Tekerjük fel és már kész is az ízletes csomagocska. Én nemcsak hoisin szószt szoktam mellé tenni, hanem bármilyen kínai szószt (szójaszósz, teriaki, csiliszósz stb.)

pekingi02

Válasszon Ön is egyet kedvenc ételei közül, küldje el a receptjét, valamint egy fotót a megtálalt finomságról, én pedig megmutatom az olvasóknak, itt a halasmedia.hu-n!

Rita asszony
Fotó: Szőri Attila

Még több cikk

Szarvas ugrott a bográcsba

Szarvas ugrott a bográcsba

Tuti siker

Tuti siker

Egy nem létező étel

Egy nem létező étel