Tokányt a halasi tányérokra!
Receptek

Tokányt a halasi tányérokra!

Szerencsére a magyar szakácskönyvek bővelkednek a tartalmas, ízletes ételekben. Ezen a héten egy klasszikust választottam, amit mindenféle modernizálás, változtatás nélkül, eredeti leírás szerint készítettem el. A család reakcióiból ítélve jól döntöttem.

 
Mészáros tokány

 

Hozzávalók: 80 dkg marhalapocka, 10 dkg füstölt szalonna, 2 pár virsli, 2 kis fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 5 dkg passzírozott paradicsom, 2 db paprika, 2 dl fehérbor, só ízlés szerint, bors ízlés szerint (őrölt), majoranna ízlés szerint

Elkészítés: A marhalapockát megmossuk, és hosszúkás csíkokra vágjuk.  A feldarabolt szalonnát zsírjára sütjük, kivesszük, félretesszük. A zsírban megpirítjuk az apróra vágott hagymát, majd ugyancsak az apróra vágott fokhagymát. Felöntjük a borral, beletesszük a paradicsompürét, és folyamatosan keverve néhány percig főzzük. Belerakjuk a húst, sót, majoránnát, borsot és a 2 darab paprikát felkockázva. Lefedve pároljuk, időnként megkeverjük, és ha a hús zsírjára lesült, kevés vizet öntünk alá. Közben egy serpenyőben a felkarikázott virslit megpirítjuk. Ha a hús megfőtt, hozzáadjuk a sült szalonnát és a virslikarikákat. Pár percig együtt főzzük, majd petrezselymes burgonyával tálaljuk.

Önnek is van egy remek magyaros receptje? Ossza meg olvasóinkkal. Ehhez csak egy leírást és egy ételfotót kell küldenie a szori.attila@halasmedia.hu címre.


Rita asszony

Fotó: Szőri Attila

Még több cikk

Brokkoli + karfiol = brokkfiol

Brokkoli + karfiol = brokkfiol

Tepsis finomság

Tepsis finomság

Ha farsang, akkor fánk

Ha farsang, akkor fánk

Szarvas ugrott a bográcsba

Szarvas ugrott a bográcsba