Tokányt a halasi tányérokra!
Receptek

Tokányt a halasi tányérokra!

Szerencsére a magyar szakácskönyvek bővelkednek a tartalmas, ízletes ételekben. Ezen a héten egy klasszikust választottam, amit mindenféle modernizálás, változtatás nélkül, eredeti leírás szerint készítettem el. A család reakcióiból ítélve jól döntöttem.

 
Mészáros tokány

 

Hozzávalók: 80 dkg marhalapocka, 10 dkg füstölt szalonna, 2 pár virsli, 2 kis fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 5 dkg passzírozott paradicsom, 2 db paprika, 2 dl fehérbor, só ízlés szerint, bors ízlés szerint (őrölt), majoranna ízlés szerint

Elkészítés: A marhalapockát megmossuk, és hosszúkás csíkokra vágjuk.  A feldarabolt szalonnát zsírjára sütjük, kivesszük, félretesszük. A zsírban megpirítjuk az apróra vágott hagymát, majd ugyancsak az apróra vágott fokhagymát. Felöntjük a borral, beletesszük a paradicsompürét, és folyamatosan keverve néhány percig főzzük. Belerakjuk a húst, sót, majoránnát, borsot és a 2 darab paprikát felkockázva. Lefedve pároljuk, időnként megkeverjük, és ha a hús zsírjára lesült, kevés vizet öntünk alá. Közben egy serpenyőben a felkarikázott virslit megpirítjuk. Ha a hús megfőtt, hozzáadjuk a sült szalonnát és a virslikarikákat. Pár percig együtt főzzük, majd petrezselymes burgonyával tálaljuk.

Önnek is van egy remek magyaros receptje? Ossza meg olvasóinkkal. Ehhez csak egy leírást és egy ételfotót kell küldenie a szori.attila@halasmedia.hu címre.


Rita asszony

Fotó: Szőri Attila

Még több cikk

Ha farsang, akkor fánk

Ha farsang, akkor fánk

Tepsis finomság

Tepsis finomság

Egy nem létező étel

Egy nem létező étel

Egy finom ebéd

Egy finom ebéd