Bajnokok sora a Hirling Lovasparkban
Sport

Bajnokok sora a Hirling Lovasparkban

Új szakág van születőben - mondják a szakemberek - a szabadidős lovasversenyzésről, amelynek egy országos megméretése volt Kiskunhalason ,augusztus 6-án, a Hirling József Lovasparkban és amelynek eredményeként jó páran mondhatták magukat győztesnek. A címképen látható, úgynevezett vezetgetős versenyszámban például egyszerre hat első helyezettet ünnepelhetett a közönség. A különböző versenyszámokban összesen 103 startot láthatott a közönség, a főleg gyermek és fiatal lovasokból álló mezőnyben.

 

A szabadidős lovasversenyzés az abszolút hobbilovasok táborát szólítja meg, amelyben a legalapvetőbb lovastudás a feltétel, sőt az úgynevezett vezetgetős kategóriában még az sem, hiszen külső segítséggel, száron vezetik a lovat a kijelölt pályán, legtöbbször néhány éves gyermekekkel a nyeregben.

Kiskunhalas nem először ad helyszínt országos szabadidős lovasversenynek. Rózsahegyi Róbert szerint rendkívül alkalmas a teljesen kezdők megszólítására. "Mindenféle kötöttség nélkül lehetőséget ad sikerélmény szerzésre a szabadidős versenyzési forma, ráadásul a lovaglás széles spektrumát kínálja, hiszen szerepel benne díjugratás, díjlovaglás, ügyességi verseny futószáras próba. Tehát van választás, kinek mi tetszik" - mondta a kiskunhalasi lovarda vezetője.

A halasi verseny egyébként szombaton reggel kilenctől, késő délutánig tartott. A lovasokat a délelőtti szemerkélő eső sem tántorította el attól, hogy nyeregbe szálljanak. A délelőtti számokban különböző magasságon díjugratást gyakorolhattak versenyszerű körülmények között, délután pedig az ügyességüket tehették próbára a lovaspalánták.

A versenyzést Széplaki Pál olimpikon, első osztályú díjugrató bíró elnökletével felügyelte a zsűri. A szakember hasznos kezdeményezésnek tartja a szabadidő lovaglás versenyszerű formájának meghonosítását. "Mindenképp motiváló, hogy egyszerű, könnyen teljesíthető feladatokat állítanak a lovasok elé és azt díjazzák. Ez is egy út lehet a különböző lovasszakági versenyzésbe, de nem feltétlen ez a cél. Persze vannak még benne letisztulatlanságok, ezeket a helyükre kell tenni, jól leírt szabályokkal, de ki fog ez alakulni. Sok ügyes gyereket láttam, élmény volt bíráskodni" - tette hozzá a zsűri elnök.

EREDMÉNYEK:

Díjlovaglás 1:
1. Béressy Fanni Sissy, 119 p
2. Nyitrai Petra Moonlight Shadow, 118 p
2. Csermei Lili Kiméra, 118 p

Ügyességi kezdő:
1. Csernai Lili Tündérpor 0 hp, 90,30 mp
2. Zolnyan Dorina Olga 0 hp, 108,40 mp
3. Gyenizse Inez Tündér 0 hp, 126,50 mp

Ügyességi könnyű:
1. Horváth Luca Römi 0 hp, 117,28 mp
2. Albert Kata Szépség 0 hp, 119,31 mp
3. Gáspár Virág Liza 0 hp, 150,19 mp

Ügyességi nehéz:
1. Wachtler-Oláh Viktória Liza, 0 hp 67,28 mp
2. Horváth Luca Römi 4 hp, 70,37 mp

Vezetgetős:
1. Béressy Réka Sissy 1.
1. Gillich Bori Tündér 1.
1. Juhász Lola Csöpi 1.
1. Kovács Patrícia Tündér 1.
1. Ábrahám Zalán Csöpi 1.
1. Kispál Doroti Tündér

Futószáras:
1. Béressy Réka Sissy
1. Mező Molli Windy
1. Juhász Csenge Tündér
1. Kovács Patrícia Sissy
1. Szaller Hanna Olga


KI