(►) Élesben a szupertraffipaxok
Sziréna

(►) Élesben a szupertraffipaxok

Április 5. reggel 8 óra – ekkor élesítették a VÉDÁT. A tesztek és a próba után most már üzemszerűen működnek a fix traffipaxok. A megyében hét ilyen készülék található. Az egyik Halason. A halasi fix traffi a főút forgalmát figyeli a Fejérföld utcai szakaszon. A cél, hogy a sofőrök betartsák a szabályokat és így biztonságosabbá váljon a közlekedés.

 
Sebességmérés, rendszámfigyelés, biztonsági öv használat, záróvonal átlépés, a rendőrség közúti intelligens kamerahálózata a VÉDA figyelme sok mindenre kiterjed. Az országban 134 útszakaszon 365 fix mérőeszközt telepítettek. A halasi mérőeszköz környéken lakók azt mondják érezhető a fix traffipax hatása, már nincs olyan nagy száguldozás, mint korábban. Pedig volt arra példa, hogy akár 120 km/órával is elsuhantak eddig a házaik előtt.Többen úgy vélik, amint megjönnek az első csekkek még jobban oda fognak figyelni a közlekedők és valószínűleg a külföldi sofőrök lesznek azok, akik kevésbé törődnek majd a szabályok betartásával.

A halasi mérőberendezés kamerái, azért nem feszélyeznek mindenkit. Ott jártunk alatt például többen is előztek a zebrákon. A rendőrség egy kisfilmet készített a VÉDA működéséről. Ebben azt is bemutatják, hogy a rendszer hogyan ismeri fel a szabálysértéseket. A térségben a halasin kívül még Kiskőrösön, Baján, Fülöpszálláson, Apostagnál és Kecskemétnél találkozhatnak az autósok fix telepítésű kamerákkal. A rendőrség ezek mellett további 160 mobiltraffipaxszal is figyeli az ország útjait.